Elhunyt Albert Flórián - Gyertyagyújtással emlékeznek

Elhunyt Albert Flórián, az egyetlen aranylabdás magyar labdarúgó. A legendás, 70 éves egykori futballista halálát szívinfarktus okozta.

MTI

 

Gyertyagyújtással emlékeznek az Üllői úton Albert Flóriánra, a Ferencváros legendás futballistájára. A Császárról a róla elnevezett stadion székháza előtt állítottak fel egy hatalmas képet, az érkezők ott helyezhetik el mécseseiket, virágaikat.
A labdarúgócsapat teljes kerete, szakmai stábja, valamint az FTC elnöksége - Kubatov Gábor elnökkel - szintén lerótta kegyeletét a székház előtt.

Elhunyt Albert Flórián

Infarktus okozta Albert Flóriánnak, az egyetlen magyar aranylabdás labdarúgónak a halálát hétfőn hajnalban.

"Részleteket egyelőre nem tudok elárulni, a csütörtöki műtét eredményes volt, de vasárnap délután Albert Flórián rosszul lett" - mondta Sipos Jenő, a család szóvivője az MR1 Kossuth Rádiónak hétfőn kora délután. "Az orvosok mindent megtettek, de éjszaka infarktust kapott, és elhunyt. A temetésével kapcsolatban még zajlik az egyeztetés a Ferencváros vezetőségével, természetesen a család mondja ki a végső szót."

A gyászhírt klubja, a Ferencváros tudatta az MTI-vel. A közlemény szerint az FTC saját halottjának tekinti egykori futballistáját.

Albert Flórián portréja

születési hely, idő: Hercegszántó, 1941. szeptember 15.

sportága: labdarúgás

posztja: csatár

beceneve: Császár, Flóri

klubja: Ferencváros (1959-1974)

válogatottság/gól: 75/31

eredményei: Aranylabda (1967), magyar bajnok (1963, 1964, 1967, 1968), Magyar Népköztársasági Kupa-győztes (1972), Vásárvárosok Kupája-győztes (1965), olimpiai bronzérmes (1960), Európa-bajnoki bronzérmes (1964), az Év labdarúgója (1966, 1967), az FTC örökös bajnoka (1974), az FTC aranydiplomása (1984), a Halhatatlanok Klubjának tagja (1992), a Nemzet Sportolója (2004-től)

 

OLDALTÖRÉS: Mészöly: a legjobb barátot és legnagyobb ellenfelet veszítettem el

 

 

 

Mészöly: a legjobb barátot és legnagyobb ellenfelet veszítettem el 

Egykori csapattársai, valamint a szakma szerint is fantasztikus labdarúgó volt, aki kivételes képességei mellett hallatlan sportszerűségével is kitűnt társai közül.
"Soha nem rúgott meg senkit, nem volt durva. Az egyetemes labdarúgás veszített azzal, hogy elment" - nyilatkozta az MTI-nek Schmitt Pál köztársasági elnök.
"Ha valakiről, hát róla tudtam volna a leginkább elképzelni, hogy száz évig fog élni. Szeptemberben lett hetvenéves, és teljesen jól volt, én egészségesnek láttam, eszembe nem jutott volna, hogy rövidesen éppen ő fog elmenni közülünk" - mondta Szepesi György, a legendás sportriporter.
Albert 1959 és 1974 között 351 bajnoki mérkőzésen 256 gólt szerzett a Ferencváros színeiben, a nemzeti csapatban 31-szer volt eredményes, s 1967-ben kapta meg az Aranylabdát.
"A legjobb barátomat és a legnagyobb ellenfelemet veszítettem el. A Farkas Jancsival is hatalmas cimborák voltak, a lehető legnagyobb király volt" - nyilatkozta Mészöly Kálmán, aki a nemzeti csapatban együtt játszott Alberttel két világbajnokságon is.
Lipcsei Péter, a Ferencváros korábbi kiválósága szerint a klub legnagyobb alakját veszítette el: 
"A legnagyobb fradistát veszítettük el. Óriási fájdalmat érzek, 21 éve ismertem már Flóri bácsit, sajnos soha nem adatott meg nekem, hogy lássam őt játszani. Nap mint nap találkoztunk, bejártam az irodájába, nagyon közel állt hozzám."
Az 1960-ban olimpiai, 1964-ben Európa-bajnoki bronzérmes Albert Flórián 2004 óta volt a Nemzet Sportolója.
Albertet a Ferencváros, a Magyar Labdarúgó Szövetség, a Magyar Olimpiai Bizottság és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) is saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

 

OLDALTÖRÉS: Emlékezik a közmédia

 

 

 

Emlékezik a közmédia

A közmédia ma este több műsorban emlékszik meg az egyetlen aranylabdás magyar futballistáról.
Az m1-en 20:10 órától "Az utolsó Üllői úti Császár" címmel adják majd le azt a portréfilmet, amelyet 2005-ben forgattak le annak kapcsán, hogy Albert Flórián megkapta a Nemzet Sportolója címet.
A Duna TV Sportaréna című műsora is teljesen egészében a ferencvárosi legendáról szól majd, míg az mr1 Kossuth Rádión 19:05 órakor kezdődő Sportvilág is a Császárra emlékezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!