Hideg napok jöttek

Megyei körkép – A nyáriasan hosszú ősznek köszönhetően eddig sok fűtésdíjat megspórolhattunk, de a hétvégi szeles idő miatt a legtöbb helyen már befűtöttek.

Munkatársainktól

Hiába próbáltunk még tovább spórolni a fűtéssel, az elmúlt szeles napok kifújták a meleget az otthonokból: legalább langyosításra a legtöbb helyen bekapcsolták a fűtési rendszereket.

Múlt hét vége óta fűtenek a veszprémi lakásokban is, tudtuk meg Polhammer Kálmántól, a közüzemi zrt. hőszolgáltatási igazgatójától. Múlt héten 126 társasházból kérték a fűtés elindítását, vasárnap estig további ötvenből, s folyamatosan érkeznek a megrendelések, tudtuk meg.

A távhőszolgáltató a fűtési időszak alatt (az év szeptember 15. napja és a következő év május 15. között) köteles rendelkezésre állni a felhasználói igények kielégítésére. A folyamatos távhőszolgáltatás október 15-től április 15-ig tart. Ez előtt kérésre indítják el a szolgáltatást.

A tavalyi esztendőben erre már szeptember elején sor került, így idén nyertünk egy fűtésszámlamentes hónapot. Polhammer Kálmán úgy becsülte, október 15-ig akár a teljes kapacitásra is felfuthat a rendszer a hidegre fordult időjárás miatt.

A távhőszolgáltatás árát márciusban befagyasztotta a kormányzat. A távhőszolgáltatók és távhőtermelők támogatását a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium koordinálja. Külön árat állapítottak meg a távhőszolgáltatásra, s ehhez rendeltek egyfajta támogatást a szolgáltatóknak, s másik árat a hőtermelésre, amihez szintén adnak bizonyos támogatást. Az új rendszerrel nem mindenki jár jól, de a veszprémi hőszolgáltatási igazgató egyelőre nem akart nyilatkozni a témáról.

Hétfőn Várpalotán és Inotán is megindult a távfűtési szolgáltatás, tudtuk meg hétfőn a közüzemi kft. távhőszolgáltatási részlegvezetőjétől. Szentmihályi István elmondta lapunknak, hogy a cég törvényi kötelezettségének tett eleget, amennyiben ugyanis három egymást követően napon az átlaghőmérséklet nem haladja meg a 12 Celsius-fokot, be kell indítani a rendszert. Műszaki probléma nem hátráltatta a folyamatot, mintegy 3600 lakásban melegek hétfőtől a radiátorok a településen.

Ajkán már pénteken elkezdtek fűteni azokban a lakásokban, amelyeknek nincs közös képviselőjük vagy együttes megállapodásuk erre nézve. Ugyanis a meteorológiai szolgálat drasztikus mértékű lehűlést jelzett – nyilatkozta lapunknak Holczinger József, a Primer Kft. ügyvezető igazgatója. Mint megtudtuk, a hétvégén azonban már a város szinte minden lakásában elindították a fűtést, hétfő reggelre a lakások 85–90 százalékában meleg volt. Nemcsak esténként, hanem egész nap fűtenek, a városlakók a régi áron melegedhetnek Ajkán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!