Nem teljesen tiszta mosodás?

Megyei körkép - Nehéz helyzetbe került egy sikátori asszony, aki hiába várja a gyermektartási díjat, az csak nem akar megérkezni. Pedig az egykori férjének volt munkaviszonya, a jövedelméből le is tiltották a gyermektartást, a pénznek azonban nyoma veszett.

Tremmer Tamás

Egy bakonyszombathelyi mosodában kapott munkát a sikátori asszony volt férje, akit 2011. május 25-től alkalmazott az N és M Groupe Kft. (A mosoda üzemeltetését július 19-től a bábolnai székhelyű Hóvirág-Mosoda Kft. vette át.) A férfi, ahogy a szabályok előírják, munkába állásakor az előző munkahelyétől kapott papírokat átadta az új munkáltatónak. Ezek között volt egy igazolás, hogy a jövedelmét letiltás - gyermektartás - terheli. Már az első törthavi fizetésével nem jól számolt el a mosoda, sem a bérpapírt, sem a ledolgozott időre járó teljes jövedelmet nem kapta kézhez, és a gyermektartásdíjat sem folyósították.

Az exfeleség, Vidáné Róka Rita felvette a kapcsolatot az ügyintézővel, aki biztosította arról, hogy utánanéz a problémának. Várt is türelmesen a következő hónapig. Mivel a dolgozók sem kapták meg pontosan a bért, a július 19-i határozott fellépésüknek köszönhetően kaptak valamicske jövedelmet a ledolgozott időre. A volt férj is kapott borítékban pénzt, közölték vele, csak azért annyi, mert a többi a letiltásra ment.

A sikátori asszony ebből sem kapott egy fillért sem. Nagy érvágás számukra, hogy kiesett ez a pénz, hiszen nagyon nehéz körülmények között élnek, egy keresetből ha- tan. Megint telefonált az ügyintézőnek, megint hitegették. Ő meg csak várt, de csak nem jött meg a pénz. Küldött e-mailt a központ címére, mire felhívták telefonon, értetlenkedtek vele, nem tudták mire vélni a dolgot. Újabb ígéret, megint várakozott. De aztán elfogyott a türelme...

Augusztus 2-án felkereste a bakonyszombathelyi telephelyet, ahová könnyedén be is engedte a portás. Fél órát várakozott a tűző napon, mire a mosoda vezetője foglalkozott vele. Kérésének nem tett eleget, mi több, kihívta a rendőrséget, hogy az asszony jogtalanul tartózkodik a telephelyen.

A vele történtek miatt Vidáné megkereste a hatóságokat. Bejelentést tett a munkaügyi felügyelőségen, az adóhatóságnál, panasszal élt a bíróságnál. A rendőrségen is feljelentést tett, sikkasztással gyanúsítva meg a céget.

A volt férjét augusztus 12-én elbocsátották, mert szóvá merte tenni a fizetési késéseket. A munkáltatótól szeptember közepén megkapta az igazolásokat, ebben az augusztusi bérpapír volt az egyetlen hivatalos, bért tartalmazó írat május óta. Ezen az szerepelt, hogy gyerektartásra levontak bizonyos összeget, ami meg sem közelíti a letiltáson szereplő százalékot. De "természetesen" ez sem ért célba. A mosodában dolgozó vidéki alkalmazottakat augusztus 31-i dátummal szintén elküldték, van köztük olyan, akinek még a júniusi fizetése sincs rendezve.

Időközben a bíróság kiadott egy újabb, a gyermektartást letiltó végzést. A határozatot elküldték a volt házastársaknak és a munkáltatónak egyaránt. Mindhiába. Említésre méltó dolog azóta sem történt, úgy tűnik, az asszonynak (is) le kell mondania a pénzről.

Megkeresésünkre a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének megbízott igazgatóhelyettese, Drexler Csaba általánosságban elmondta, a felügyelőség ugyanazon munkaterületen szükség szerint többször is tart ellenőrzéseket - az általános munkarendtől eltérő munkaidőben is - mindaddig, amíg az érintett munkáltató a jogsértő állapotot meg nem szünteti és jogkövető magatartást nem tanúsít. A döntéseik végrehajtásának érdekében rendszeresen tartanak utóellenőrzéseket is. Hogy mi történt Bakonyszombathelyen, arról nem tudhattunk meg semmit, ugyanis a felügyelőség az adott munkáltatót érintő ellenőrzéséről, annak eredményéről, a megtett konkrét intézkedésekről harmadik személynek - vagyis lapunknak - információt nem adnak ki. A többi hatóságnál sem jutottunk előbbre, folyamatban lévő ügyről nem adnak felvilágosítást.

Természetesen az üggyel kapcsolatban kerestük az érintett cég vezetőjét, Farkas Andrást is. Többször hívtuk a tudakozótól kapott telefonszámot, de az mindannyiszor faxra kapcsolt.

 

A bakonyszombathelyi mosodában egészségügyi intézményeknek és szállodáknak - országosan ismert hotel is van a partnereik között - mosnak ágyneműket, törülközőket, terítőket, köntösöket. Lapunk úgy tudja, hogy a mosoda üzemeltetői a közeljövőben Gyarmat térségében nyitnának fióktelepet, amihez már keresik a munkaerőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!