Szennyezett a levegő - Még nem érte el a riasztási szintet

Megyei körkép – Túllépte nagyvárosainkban a megengedett egészségügyi határértéket a szállópor mértéke az elmúlt napokban, de még nem érte el a riasztási szintet. Erős szél kellene, hogy kisöpörje a települések levegőjét.

Németh F. Bernadett

Veszprémben, Várpalotán és Devecserben – ahol mérőműszerei vannak az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózatnak – az elmúlt napokban túllépte az egészségügyi határártáket, az 50 mikrogramm per köbmétert a szállópor mértéke. Várpalotán vasárnap a tájékoztatási küszöböt, a 75-öt is súrolta.

Nagy Attila, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség levegőtisztaság-védelmi laboratóriumának vezetője a Naplónak elmondta: térségünkben még nem jelent nagy gondot a légszennyezettség, de a következő napokban sajnos nem változik a meteorológiai helyzet, így elképzelhető, hogy a szállópor szintje elérné a tájékoztatási küszöböt. Ezt akkor rendelik el, ha három napon át meghaladja a 75 mikgrogrammot.

A riasztási határérték 100 mikrogramm, ekkor a települések rendelkezéseket is hozhatnak, megtilthatják például az autók használatát, vagy a szilárd tüzelőanyagét.

- Ez a szennyezés egyértelműen a szilárd tüzelőanyag használatának köszönhető, a csúcsot a délutáni órákban éri el. Ezért tanácsos a lakás szellőztetését a délelőtti órákra tenni – mondta Nagy Atilla, hozzátéve: a meteorológia a következő négy-öt napra nem jelez változást. Ez pedig a szennyezőanyagok feldúsulásának kedvez.

Szmogos időben nem tanácsos hosszabb ideig a szabad levegőn tartózkodni, főként a légúti betegségekben szenvedőknek, kisgyerekeknek, időseknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!