A békeidők hősei - A megyeházán köszöntötték az önkéntes segítőket

Veszprém - A vér misztikus fogalom. Akik önként a vérüket adják azoknak az embertársaiknak, akiknek erre valamilyen okból nagy szükségük van, azok a békeidők hősei.

Varga Domokos Péter

A megyeszékhely alpolgármestere, Némedi Lajos köszöntötte e szavakkal csütörtökön a megyeházán a Magyar Vöröskereszt Véradók napja alkalmából rendezett megyei ünnepségen a résztvevőket. A továbbiakban méltatta azokat, akik a legdrágábbat, a saját vérüket adják azért, hogy mások meggyógyulhassanak.

Magyarországon egy évben 1200-1500 egység vérkoncentrátumot adnak a betegeknek. Ahhoz, hogy ez rendelkezésre álljon, nagyjából ugyanennyi véradásra van szükség. Évente 250-300 ezer személy ad vért, de sokan közülük több alkalommal is, így áll elő a 450 ezer egységnyi vér, amelyre az országnak szüksége van - ismertette a beszédes adatokat dr. Kalász László, az Országos Vérellátó Szolgálat régióigazgatója.

Több mint 100 éve, hogy megkezdte a véradást a Magyar Vöröskereszt, hogy segítsen a csaták és más tragédiák sebesültjeinek. Tevékenysége azóta szerteágazó lett, kiemelkedik közülük a karitatív szolgálat, ami most, a karácsony közeledte miatt is hangsúlyossá válik - hívta fel a figyelmet szervezetük szerepére dr. Búzási István, a vöröskereszt megyei elnöke. 

Kádárné Hegedűs Veronika előadóművész operettekkel szórakoztatta a hallgatóságot, a Hemo Winner Versenytánc Egyesület táncosai pedig bécsi keringőt adtak elő.

 

Az ünnepségen a Véradók megbecsüléséért kitüntetéseket adtak át. A legkiemelkedőbbek: Szilágyi Tamás (Ajka) 120-szor, Lévai László (Ajka) 130-szor, Cziráki István (Zirc) 140-szer, Medgyesi Tibor (Ajka) 190-szer adott eddig vért.

Címkék#véradók

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!