Jövőre is lesz kenyerünk

Pápa - Tízezer hektáron gazdálkodik a pápai székhelyű Agroprodukt Zrt. A kapcsolt vállalkozásokkal együttesen nyolcezer-ötszáz hektár szántót művelnek meg, míg a fölöttes terület erdő, rét. Alaptevékenységük a növénytermesztés és az állattenyésztés.

Nagy Imre

Állatállományuk együttesen háromezer-kettőszáz tejelő tehén, huszonötezer sertés. Gyümölcsösük hetven hektár, itt alma, körte, szilva terem. Az alaptevékenységekre számos ágazat épül, például a takarmánykeverés, a vetőmag-feldolgozás. Ez utóbbi igen jelentős tevékenység, ami évről évre komoly jövedelmet produkál.  

Hamarosan véget érnek a betakarítási munkák, így már látható az éves munka eredménye. Pethő Zoltántól, a zrt. növénytermesztési igazgatójától az idei termésátlagokról érdeklődtem. 
- Mintegy százötven hektárnyi kukorica betakarítása van hátra, ez a takarmánykukorica területének a tíz százaléka. Jól állunk, a héten befejeződik a termény betakarítása, éppúgy, mint a vetés. Így a szántóföldi munkákból a hét végétől gyakorlatilag csak az őszi mélyszántás van hátra. Itt, ahol mi gazdálkodunk, szerencsésebb volt a csapadék eloszlása, mint az ország más területein. Így egészen elfogadható, jó hozamokat realizáltunk. Ez a június végi, júliusi csapadékkal magyarázható, ebből nekünk több jutott, mint máshol - mondja a szakember, majd rátér a számadatokra. - A kukorica 7,5 tonna/hektár fölötti termést produkált, az 1800 hektáron termesztett őszi búza 4,7 tonna/hektáros teljesítménnyel közepes termésnek mondható, de tudni kell, hogy ennek vetésekor extrém csapadékos időjárás volt, így későbbre csúsztak a vetések. Ez a termésátlag ezért várakozás felettinek mondható. A 750 hektár őszi árpa hektáronként 4,8 tonnát adott, a kettőszáz hektárnyi borsó 2,8 tonnás átlagtermést, a hétszáz hektárnyi repce 2,6 tonnát, a kettőszáz hektár tavaszi árpa 4,6 tonnát eredményezett hektáronként - ismerteti a legfontosabb tudnivalókat Pethő Zoltán. Azt is megtudom, hogy a nagyszámú szarvasmarha takarmányozása érdekében a szálastakarmány termelése meghatározó, és bár a belvizes őszi-téli  időjárás miatt az első két kaszálás hozama elmaradt a várttól, így is hat tonna fölötti szénát sikerült hektáronként betakarítani. - Igen jó lett a kukoricaszilázs hozama, hektáronként harminc tonna feletti, ebből minden évben harminhatezer tonnát készítünk. Szóját négyszáz hektáron termeltünk, ebből 2,6 tonnát takarítottunk be hektáronként. Gyakorlatilag elmondható, hogy - bár a tavalyi év némi pesszimizmusra adott okot -, szolidan terveztünk, és örömünkre ezt a valóság felülmúlta. Még akkor is, ha az üzemanyag tekintetében több tízmillió forint pluszköltségünk merült fel annak ellenére, hogy augusztusig jól kalkuláltuk az áremelést - fogalmaz a növénytermesztési igazgató. Elmondja még, hogy szinte minden kultúrából vetőmagot is állítanak elő. Az ipari szója értékesítése megtörtént, eladták az olajipari repce teljes mennyiségét, és értékesítettek kettőezer tonna kalászost. A kukorica jelentős része, több ezer tonna is a piacra kerül. Mindezeket az eredményeket mintegy négyszáz dolgozó „állította elő”.
- Nem kell félnünk tehát, jövőre is lesz kenyerünk, és nem rajtunk múlik az ára - búcsúzik mosolyogva Pethő Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!