Aktivitásból jeles

Pápa - Fiatalok, vidámak, ügyesek, és rendkívül összetartók, ha a gyerekekről, a családról van szó. Szülői akarásból, lelkesedésből 2007-ben alakult meg a Fogjunk Össze Értük - Szülők a Gyermekekért Közhasznú Egyesület.

Nagy Imre

Tagjaik önkéntesként végzik a munkájukat, mint azok a fiatalok is, akik azóta csatlakoztak hozzájuk. Huszonegyen vannak, és már az indulásnál kitűzték az elsődleges célt: táborozni, kirándulni közösen a gyermekekkel, és ehhez kihasználni a pályázati lehetőségeket. Tevékenységük egyre bővül. Az egyesület életét háromtagú vezetőség segíti.

- Minden évben volt nyári táborunk, jártunk már Kupon, Bakonybélben, Vinyén. A pályázataink eredményesek voltak, így teremtettük meg a lehetőségét. Sajnos a pályázatok beszűkültek, így idén nem tudtunk táborozni. Helyette egy őszi hétvégét töltöttünk Adásztevelen, ahol önkénteseinket képzésben részesítettük. Ez a kivételes alkalom az adók egy százalékának felajánlásából valósulhatott meg - fogalmazott Hegedüsné Fűz Anita, az egyesület alelnöke. 

- A fiatalokat nagyon szeretjük, sok mindenre megtanítottak minket, és sokat segítenek a számítástechnikai dolgaink terén. Egyikük, Konczos Dávid egy nemzetközi ifjúsági táborban tölthetett egy hetet a segítségünkkel. Ő szavalóversenyeket nyer, verseket ír, iskolai digitális évkönyvet szerkeszt, számítógépes játékokat készít, és mellesleg rengeteget segít nekünk - kapcsolódik a beszélgetésbe Lukács Katalin elnök.

- A költségvetésünk nem nagy, és a tagdíjunk is elenyésző, a működési pályázatokat is figyelemmel kísértük, hiszen vannak kiadásaink. Pályázati eredményeink jók. Ezek nagy részét a gyerekeknek szóló kreatív foglalkozásokra használjuk fel, és itt nem csupán a saját gyerekeinkről van szó. Nagyon szép dolgokat, ajándékokat készítünk közösen. A foglalkozásokat számos helyre elvisszük a városban és városon kívül, például falunapokra. Most például több más egyesülettel karácsonyra készülünk.

Írisz-technikával dolgozunk, ezt elvisszük többek között s Kánaán Házba is, mert mindenkinek szeretnénk örömöt szerezni - mondja Katalin. 

- Amit csinálunk, szeretjük megosztani másokkal. A pápai játékfesztivál állandó résztvevői vagyunk, vetélkedőkkel, kézműves foglalkozásokkal várjuk a gyerekeket, visszük a játékainkat, szívesen kölcsön is adjuk őket. Mindketten dolgoztunk civil mentorként, számos egyesületet ismertünk meg, és sok jó barátra tettünk szert. Erre a munkára nyilván a szabad időnket tudjuk áldozni, és az is természetes, hogy a házimunka rovására. Amikor pályázatot írunk, vagy képzéseken, tréningeken veszünk részt, akkor nőnek otthon a vasalás-hegyek. Hogy honnan a kézügyesség? Egyrészt kitartóak vagyunk, tehát ami nem megy első alkalommal, azt sokat gyakoroljuk. Meg aztán, az anyukák amúgy is ügyesek - nevet az egyesület elnöke.

Legutóbb a Márton-napi vígasságon vettek részt, ahol az egyesület lámpás felvonulást szervezett, természetesen a gyerekekkel közösen elkészített lámpákkal. Szeretet-sütivel is megkínáltak mindenkit, akikkel csak találkoztak.

- Azt gondoljuk, nem elvenni kell másoktól, hanem megosztani mindent, amink csak van. És szeretetből van bőven, jut mindenkinek. Van egy biztos bázisunk, de örülnénk, ha a fiatalok is felfedeznének bennünket, és a tagjaink között üdvözölhetnénk őket. Hiszen a jövőt ők biztosítják az egyesület számára - fogalmazzák meg a hölgyek, akiktől azt is megtudom, hogy  az egyesület tagja a Civil Háló Szövetségnek. És bár tudják, hogy a lehetőségek a jövő évtől meglehetősen beszűkülnek, ez csak az elszántságukat növeli. Bíznak abban, hogy az alulról jövő kezdeményezések a jövő évben is kiérdemlik a pályázatot kiírók bizalmát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!