Húszéves alapítvány - A megyei mentőszervezet az egyik legjobban felszerelt

Veszprém - A Veszprém megyei mentőszervezet az egyik legjobban felszerelt az országban, ami elsősorban a 04 Alapítványnak köszönhető.

Tiger Szabolcs

- A 04 Alapítványt még 1991-ben hoztuk létre azzal a céllal, hogy a megyében futó mentőautóinkba - az államtól kapott alapfelszerelés mellé - olyan korszerű pluszeszközök is bekerüljenek, amelyek az életmentést nagyban segítik, de egyébként nem lenne rá pénz - emlékezett vissza a szervezet megszületésére dr. Czirner József, a Közép-dunántúli Regionális Mentőszervezet orvos-igazgatója, akit a nemrég lezajlott éves közgyűlést követően kérdeztünk.

- A lakosság és a cégek által felajánlott személyi jövedelemadó egy százalékoknak köszönhetően a megyei esetkocsik felszereltsége felülmúlja az országos átlagot, például a félautomata defibrillátort - amely 2011-ben lett országosan kötelező szabvány - mi már 15 éve minden autónkba beszereztük. De ugyanilyen alapítványi programok segítségével került többek között pulzoximérő, gerinchordágy vagy épp infúziós pumpa is a kocsijainkba. Ez megkönnyíti a mentőautón dolgozó szakápolók munkáját és nagymértékben javítja az életmentési statisztikáinkat.

- Az alapítvány elsődleges jövedelemforrása a cégek és magánemberek által felajánlott adó egy százalékok - tudtuk meg Szalontai Árpád kuratóriumi tagtól. - Évente általában 7-10 millió forint, idén azonban mindössze 4,5 millió forint gyűlt össze. Ennek az egyik oka, hogy idén két eset is a tudomásunkra jutott, amikor gazemberek a mi nevünkben gyűjtöttek adományt - azt állították, valaki kilopta a mentőből a defibrillátort -, és ez súlyos bizalmatlanságot okoz az emberekben. A másik ok, hogy egyre több cég gyűjt adományt a mentőknek, akik a befolyt pénzt az Országos Mentőszolgálatnak adják, ami utána nem feltétlenül kerül vissza a megyéhez.

- A fejlesztések idén is folytatódnak, az egyik legjelentősebb beruházás az egymillió forint értékű videolaringoszkóp lesz - beszélt lapunknak a közgyűlés által megszavazott idei programokról Czirner József. - Ez nagyban megkönnyíti majd a sérültek lélegeztetését, a kórházakban már régóta használják, a magyar mentőknél ez még újdonság. A terv szerint minden évben egy esetkocsiba egyet tudunk beszerezni. Döntöttünk róla, hogy lecseréljük a 15 éves kárhelylámpáinkat és a hatesztendős GPS-rendszereket, illetve a mentőautók központi zárjait. Vásároltunk több csontbelövő eszközt is - ez a beteg csontvelőjébe juttatja a gyógyszert, fájdalommentesen -, és az éves égésikötszer-ellátmány beszerzése is alapítványi forrásból zajlik - mondta az orvos-igazgató, aki elárulta, januárban egy új, jól felszerelt rohamkocsi is szolgálatba áll a megyében.

 

A 04 Alapítvány sem kihelyezett perselyeket, sem gyűjtögető aktivistákat nem használ, ha valaki biztosan a helyi mentőknek akar segíteni, érdemes bemenni hozzájuk és az általuk mutatott eszközök listájából - kétszáz forinttól kétszázezer forintig - bármit örömmel fogadnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!