Közösséget formáló koszorú

Magyargencs - Vasárnap a második gyertyát gyújtották meg a hatalmas, kilenc méter átmérőjű adventi koszorún a település lakói. Mint ahogyan az első alkalommal, most is szép számmal gyűltek össze mindazok, akik közösen készülnek a karácsonyra.

Nagy Imre

A bronzvasárnapon Budai Zoltán plébános osztotta meg ünnepi gondolatait a résztvevőkkel, majd kigyúlt a második gyertya fénye.

- Végh Adrienn nemrég költözött a faluba, az ő ötletét karolta fel a helyi lovas közösség, majd több civil szervezet és a lakosok is csatlakoztak hozzájuk. Délutánonként folyamatosan díszítették a koszorút. Nem a csillogás, hanem az együttlét, a közös munka volt a cél. Mi így szeretnénk megadni az ünnep méltóságát. December 23-án a falukarácsonnyal zárjuk az adventi időszakot. Fontos a régi hagyományok őrzése, felelevenítése, mert közösségteremtő erővel is bírnak - mondta el Boros Tamás polgármester.

Adrienn agrármérnök, lovastúra vezető, Ikrényből költözött Magyargencsre. Mint mondta, az ottani lovas klub hagyományt teremtett a Mikulás-felvonulásból és a betlehemezésből.

- Az adventi koszorúnak az is célja, hogy a gyertyagyújtások idecsalogassák az embereket, és együtt ünnepeljenek. Fontos, hogy összefogjuk ezt a kis falut, és nagy örömmel látom, hogy az ügyünk mögé az egész település felsorakozott. A szervezés, az előkészületek másfél-két hónapot vettek igénybe, és a közös karácsonyra is énekes, zenés, kórusos műsorral készülünk, az lesz az év csúcspontja - fogalmazott az esemény fő szervezője.

A falu központjában épített koszorú és a betlehem mellett jól esett egy pohár tea, vagy forralt bor, egy kis süteménnyel, pogácsával. Kicsik, nagyok átérezhették az ünnep pillanatait, és a szervezők elégedetten készülődhetnek az ezüst vasárnapi gyertyagyújtásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!