Ne játsszunk a tűzzel!

Veszprém - A szentestét követően napról napra tűzveszélyesebbé válnak a meleg szobában kiszáradó karácsonyfák, hívja fel a figyelmet az ünnep közeledtével a tűzoltóság.

Szabó Péter Dániel

A tűzvizsgálati statisztikák ebben az időszakban főképp két keletkezési okot regisztrálnak: az elektromos áramot és a nyílt lángot.

- A piacokon, vizsgálat nélkül árusított izzósorok meghibásodása, zárlata nem egy esetben gyújtotta meg a kiszáradt karácsonyfát, épp ezért ne vásároljunk kétes eredetű, engedéllyel nem rendelkező izzósort, mert tűzveszélyes - hívja fel a figyelmet Bakos György tűzoltó őrnagy. - A csillagszóró szikrái önmagukban nem tudják meggyújtani a fát, viszont ha rosszul helyezzük el, azaz hozzáér a tűlevelekhez vagy egy papírdíszhez, akkor a szikrát vető része meg fogja gyújtani azokat, majd a fenyőfát. A meleg szobában napról napra jobban szárad a fa, épp ezért egy hét után egyáltalán ne használjunk nyílt lángot rajta.

A tűzoltók a karácsonyfa elhelyezésével kapcsolatban is hasznos tanácsokkal szolgálnak.

- Érdemes átgondolni, hogy  kritikus helyzetben a tűz merre és hogyan terjed tovább, illetve milyen menekülési lehetőség adódik. Ha például a szobából kivezető egyetlen bejárat közelébe helyezzük el, akkor tulajdonképpen égő fáklyával torlaszoljuk el a szabadulás egyedüli útját. Tartsuk távol a fát a függönyöktől, könyvespolcoktól is. A legtöbb karácsonyfatűznél a fa magától ledőlt valamelyik irányba (vagy leborították), tehát érdemes egy úgynevezett biztonsági zónát kialakítani. Ha dől, ne a könnyen meg-gyulladó fotelra, kanapéra boruljon - hangsúlyozza a szakember.

Amennyiben  mégis megtörténik a baj, azaz tüzet kap a karácsonyfa, akkor a legfontosabb szabály, hogy nem szabad kockáztatni saját testi épségünket. Az ésszerűség határain belül azonban cselekednünk kell. Jó, ha kéznél van egy pokróc vagy tűzoltókészülék, de a szénsavas, palackozott italok is megfelelnek a célnak. Érdemes belőlük egyet-kettőt előkészíteni.

 

Ha lángra kap, dobjunk rá pokrócot!

Ha kigyullad a karácsonyfa, ne fújkáljuk, legyezgessük, azzal csak szítjuk a lángokat. Ilyenkor azonnal borítsuk le, s dobjunk rá egy vagy két szétnyitott pokrócot, ez ugyanis megfojtja, illetve nem engedi továbbterjedni a lángokat. Ezután már olthatjuk tűzoltókészülékkel vagy más módon, ám fontos ügyelni az izzósor áramtalanítására is - teszi hozzá a szakember, aki a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság személyi állománya nevében békés, boldog karácsonyt  kíván minden olvasónknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!