Egységes katasztrófavédelem

Megyei körkép - Egységes és a vezetők szerint hatékonyabb állami katasztrófavédelmi szervezet jött létre a január 1-jén életbe lépett vonatkozó törvény révén.

Szabó Péter Dániel

A változások a védelmi igazgatást, valamint a polgári védelem, az iparbiztonsági hatóság és a katasztrófavédelem szervezetrendszerét is érintik. Megszűntek a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok, a veszprémi, a pápai és az ajkai katasztrófavédelmi kirendeltségként működik tovább. Változás az is, hogy 15 ezres lélekszámú, vagy nagyobb településeken az önkormányzatnak főállású közbiztonsági referenst kell foglalkoztatnia, akinek vészhelyzet esetén a polgármestert kell segítenie.  


Az új jogszabály kimondja, hogy a tűzoltás és műszaki mentés állami feladat. Épp ezért a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok a katasztrófavédelmi szervezet részévé váltak költségvetési, képzési, bevetés-irányítási, ellátási és logisztikai szempontból egyaránt. A megyében hat helyi tűzoltóságon (Ajka, Badacsonytomaj, Balatonfűzfő, Pápa, Pétfürdő, Veszprém) Németh Tamás megyei katasztrófavédelmi igazgató tájékoztatta a tűzoltókat. Elhangzott, az új, egységes katasztrófavédelmi rendszer  a lakosságot alapvetően természeti és ipari katasztrófáktól igyekszik megvédeni. Annak ellenére, hogy a  katasztrófavédelem megfelelően működött és működik, az elmúlt évek árvizei és  a vörösiszap-katasztrófa megmutatta, hogy egységes állami irányítás alatt hatékonyabb a szervezet.

Németh Tamás kiemelte, a változások érintik a védelmi igazgatást, a polgári védelem rendszerét, az iparbiztonsági hatóság és a katasztrófavédelem, tűzvédelem szervezetrendszerét. Létrejött az egységes iparbiztonsági hatóság, mely szigorú hatósági felügyeletet lát el a veszélyes anyagot gyártó, tároló, forgalmazó és felhasználó üzemek felett. A katasztrófavédelem hatósági jogköre emellett a jövőben kiterjed a veszélyesáru-szállítás közúti és telephelyi ellenőrzése mellett a vasúti, légi és vízi szállítások ellenőrzésére, valamint a kritikus infrastruktúra felügyeletére is. A törvény új eleme a katasztrófavédelmi bírság.



 A polgári védelem két nagyobb csoportból áll majd: az önkéntes és az úgynevezett köteles szolgálatból. Előbbihez a speciális tudással rendelkező önkéntes szervezetek, köztük a kutyás, a barlangi, a vízi, a búvár- és a hegyi mentők tartoznak majd, akik veszélyhelyzetben mozgósíthatók; e szervezetek állami forrásokra is pályázhatnak. Utóbbi kategóriába azokat sorolják, akiknek speciális eszközük (traktor, lánctalpas gép, szivattyú) vagy speciális szaktudásuk van (biológusok, vízépítő vagy nukleáris mérnökök), továbbá azokat, akiket a fizikai erejük miatt tudnak bevetni például gátépítéseknél.

A védelemigazgatásban változást hoz, hogy januártól veszélyhelyzetben a területi védelmi bizottságot az illetékes kormányhivatal első embere vezeti majd. Változás az is, hogy minden polgári védelem szempontjából besorolt településen, illetve ahol a lakosok száma meghaladja a 15 ezret, az önkormányzatnak egy főállású közbiztonsági referenst kell foglalkoztatnia, akinek vészhelyzet esetén segítenie kell a polgármestert.


 
Németh Tamás tűzoltó alezredes a napokban bemutatta a megyei igazgatóság vezetőit is, Miskolczi Tibor tűzoltó ezredest, szakmai igazgatóhelyettest és Kapuvári Viktória tűzoltó alezredest, gazdasági igazgatóhelyettest. A megyei igazgatóhelyettes alárendeltségében létrejött a tűzoltósági, polgári védelmi és iparbiztonsági főfelügyelőség. A tűzoltósági főfelügyelőséget Kovács Péter tűzoltó százados, a polgári védelmit Vízi Ottó polgári védelmi alezredes, míg az iparbiztonsági főfelügyelőséget Antóni Miklós tűzoltó alezredes irányítja a jövőben.
 
A megyében három katasztrófavédelmi kirendeltség kezdte meg a működést január 1-jén. Veszprémben Miskey Tamás tűzoltó alezredes, Pápán Csillag István tűzoltó őrnagy, míg Ajkán Rozmán Gyula tűzoltó őrnagy vezeti majd a kirendeltséget. A korábbi állomány valamennyi tagjának jut feladat a jövőben is, bár nem kizárt, hogy egyes tisztek új beosztásuk miatt más szolgálati helyre kerülnek.

A megyei igazgató hangsúlyozta, lojalitást vár el az állománytól, hogy a katasztrófavédelem elismert, jól működő intézmény legyen, amely szavatolja a lakosság biztonságát.
 
 

Az új katasztrófavédelmi rendszerhez kapcsolódik az is, hogy 2012-ben megalakul az új Nemzeti Közszolgálati Egyetemen a katasztrófavédelmi intézet, amelyen három tanszék működik majd: tűzvédelmi, polgári védelmi és iparbiztonsági. A tervek szerint az innen kikerülő szakemberekkel tudják majd hosszú távon megoldani a tiszti utánpótlást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!