Harmincötös évforduló: Hajnal Csaba 1977 óta vezeti a veszprémi kézilabdaklubot

Veszprém - Harmincöt esztendővel ezelőtt alapították a ma MKB Veszprém KC névre hallgató egyesületet, amely új korszakot nyitott a megyeszékhely kézilabdázásának történetében.

Horváth Gábor

1977-ben helyezték új alapokra a sportágat

1977. január kilencedikén alakult meg a Veszprémi Építők, amely úttörő elődje lett az ország legsikeresebb, nemzetközi eredményeket is elérő férfi kézilabdaklubjának. Az elmúlt 35 esztendőben a bakonyi megyeszékhely csapata szerzett 19 bajnoki címet, húsz alkalommal hódította el a Magyar Kupát, kétszer megnyerte a Kupagyőztesek Európa Kupáját (KEK), 2002-ben pedig Bajnokok Ligája-döntőt játszott.

A sikerekben gazdag időszakról Hajnal Csaba ügyvezető igazgatót kérdeztük, akinek klubvezetői ténykedése majdnem egyidős az egyesülettel. - A VÁÉV (Veszprém Megyei Állami Építőipari Vállalat  a szerk.) akkori vezetői, Forró Ferenc és Fekete László úgy döntöttek, hogy új klubot alapítanak. Az ő érdemük, hogy elkezdődhetett egy sikeres időszak - emlékezett vissza kérésünkre a 62 esztendős sportvezető.

- Mi volt ennek az előzménye?

- Egy évvel korábban, 1976-ban a csapat kiesett az NB IIből és úgy tűnt, hogy a veszprémi férfi kézilabda egyszer, s mindenkorra megszűnik. A VÁÉV-nál ekkor határozták el, hogy megpróbálnak egy első osztályú együttest létrehozni.

- Milyen érzésekkel gondol vissza erre a 35 esztendőre?

- Mindegyik év nagyon szép volt. Mindig kicsit feljebb tudtunk lépni, minden alkalommal történt olyan dolog, amely előre mutatott.

- Az együttes mára rengeteg sikert tudhat maga mögött. Melyek a legszebb emlékek?
 
- Sok a szép emlék, nem igazán lehet közülük választani. Az első bajnoki cím, az első KEK-siker, valamint a Bajnokok Ligája-döntő természetesen kiemelkedik, azonban a legfontosabb az, hogy a klub mindig meg tudott felelni az adott korszakra jellemző, sokszor változó, pillanatnyi kihívásoknak.
 
- Pedig biztosan bőven akadtak nehezebb időszakok is.
 
- Így van. Amikor például a VÁÉV sajnálatosan tönkrement, felmerült, hogy a klubot meg kell szüntetni. Szerencsére mindig voltak olyan támogatók, akik megbízható segítséget nyújtottak a veszprémi férfi kézilabdázásnak. Igazából az ő érdemük ez a 35 év.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!