Meddő harc a vízzel és a DRV-vel

Alsóörs - Szinte hazajárnak a vízügyes szakemberek az alsóörsi Gárdonyi Géza utcába, ahol évente egy-két alkalommal csőtöréshez riasztják őket. Ráférne a teljes csere a 40 éve lefektetett vezetékszakaszra. A kis utca végén álló házban élő Nagy Veronika is épp ezt szeretné, ugyanis minden víz hozzá folyik, s alámossa a házát, udvarát.

Szabó Péter Dániel

Közel hat esztendeje kezdődött Nagy Veronika kálváriája. A 200 méter hosszú Gárdonyi utcában élő hölgy akkor még nem sejtette, hogy mennyire megkeserítik életét a csőtörések.

- 2006 óta évente egy-két alkalommal részesültünk az árvízi élményből. Erre lejt az utca, s a környező utcák vize is ide folyik, s már a ház megsüllyedésétől tartunk. Legutóbb, még karácsony előtt hajnali öt órakor arra keltem, hogy csobog a víz, s egy kis patak folyik az udvarban. Rögvest hívtam az illetékes Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. információs vonalát - amelyet az évek óta húzódó  sztori miatt egyébként is fejből tudok már -, hogy jöjjenek azonnal, mert ázik itt minden. Hiába az ijedtség és a szinte könyörgő hangnem, nem siették el a dolgot, két órával később megérkeztek, tanakodtak egy keveset a derék szakemberek, majd végre elzárták a vizet. Amellett, hogy a ház és az udvar elázott, az elpocsékolt vizet is meg kell fizetnie valakinek - mondja háza nappalijában Nagy Veronika.

A hölgy szinte egykedvűen teszi hozzá, a DRV-vel szerződött biztosítóval szinte már rendszeres a kapcsolat, mivel folyamatosan elázik a tüzelő, s a kárt ily módon térítik meg.

- Persze nem kellemes az utánajárás, addig sem tudunk rendesen fűteni a házban, de nem ez a legnagyobb baj. Sokkal inkább az, hogy a tavaly indult komolyabb levelezés sem vezetett eredményre. Hiába kértük, hogy cseréljék ki az alig 200 méter hosszú utcában az elöregedett vezetéket, csupán az volt a válasz, hogy nincs rá keret. Pedig mondtuk és mutattuk, hogy a csőtörések alkalmával a korábbi pótlások és javítások mellett 30-40 centiméterenként reped szét a vezeték, mégsem vezetett eredményre az érvelésünk - magyarázza elkeseredve. - Féltem a házamat. A szomszéd háza már süllyed, a mienket is alámossa a víz, statikust fogok hívni, hogy végezzen el egy részletes vizsgálatot - jegyzi meg halkan, majd kijelenti, szándékos károkozásnak fogja tekinteni, ha a cég nem tesz semmit a folyamatos csőtörések megelőzése érdekében.

Az alsóörsi önkormányzat is a család mellett áll, ám azon kívül, hogy szükség esetén száraz tűzifával segítették ki őket, nem tehetnek semmit a DRV döntése ellen.

- A Gárdonyi utca a település egyik legrégebbi utcája, ahol mintegy 40 esztendővel ezelőtt, Alsóörsön az elsők között történt meg a csatornázás. Nem csoda, hogy mára elöregedtek a csövek - mondja Pandur Ferenc. A Településműködtetési és Községgazdálkodási Szervezet (TKSZ) vezetője hozzátette, a szolgáltatóval a víz- és a csatornarendszer működtetésére van érvényes szerződése az önkormányzatnak. Korábban egy felújítási ütemtervet is kaptak, amelyben utcákra lebontva láttuk a DRV fejlesztési elképzeléseit. Az utóbbi években azonban már elmaradtak a fejlesztések, csak olyan területeken dolgoztak a szakemberek, ahol úgymond vis maior helyzetet kellett megoldani.

- Az Ófaluban is ily módon sikerült az öreg vízvezetékek cseréje, ráadásul lehetőségeihez mérten az önkormányzat is támogatta a beruházásokat, hiszen közös érdekünk a jól működő víz- és csatornarendszer. Egy ilyen megoldástól jelen esetben sem zárkóznánk el, csupán a cég lépésére várunk - szögezte le Hebling Zsolt polgármester.

Az ügyben természetesen megkerestük az érintett DRV Zrt-t is. Mihalovics Dóra, a cég kommunikációs szakértője közleményében leszögezte, a tervszerű felújítások során fontossági sorrendet kénytelenek felállítani a rendelkezésre álló erőforrásokhoz igazodva. Ennek megfelelően az üzembiztonság szempontjából legkritikusabb hálózatrészeket újítják fel először, mely körbe a Gárdonyi Géza utca eleddig nem tartozott bele. Mihalovics Dóra hozzátette, a DRV örömmel veszi az alsóörsi önkormányzat hozzáállását, ezért fel is vették a kapcsolatot Hebling Zsolt polgármesterrel, hogy megvizsgálják az együttműködési lehetőségeket. Ami Nagy Veronikáék kártalanítását illeti, biztosítója révén "a DRV Zrt. az érintett fogyasztó tűzifájának elázásából fakadó és jelzett kárigényét megtérítette".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!