A szívdobbanás ritmusában

Veszprém - Japán világsztárok érkeznek február 20-án a megyeszékhelyre. Este nyolc órakor a Veszprém Arénában koncertezik a leghíresebb taikoegyüttes, a Yamato.

Gajdos József

A világjáró társulat európai koncertturnéja keretében ejti útba hazánkat, a budapesti előadások után lép fel Veszprémben, végül Debrecenben adja elő a Gamushara című produkciót. A dobshow-ban a japán zene energiáinak évezredes titkát tárja fel az együttes. A társulat fele-fele arányban férfiakból és nőkből áll. A Yamato őrangyala a nagy taikodob, amely 1,7 méter átmérőjű és több mint 500 kilós. A dobtest 400 éves fából készült. A szívdobbanás különböző hangjait adják vissza ezzel a nagydobbal és a másik negyven, különböző méretű taikóval. A taiko eredeti jelentése japán dob, de a kifejezés már régóta egy zenei stílust jelöl.

A Yamato előadásain az ütésekre és hangokra helyezik a hangsúlyt. Masa Ogawa, a társulat alapítója és művészeti vezetője szerint az előadók energiája, gondolata átáramlik az ütések hangjába, ami a szívdobogással azonosítható, ezek láncolata pedig az élet alapja. Céljuk, hogy az előadás során a hang és ütem hatására fokozatosan összeolvadjon az előadók és a közönség szívverése, míg végül szinte egyszerre lüktetnek. Az ütőhangszerek mestereinek minden előadása más és más. A csapatot mindig magával ragadja a hely hangulata, a közönség kisugárzása. És mivel a koncerten nincs karmester, így rengeteg az improvizáció.

 

A különleges zenei csemegére a Napló veszprémi ügyfélszolgálati irodájában is lehet jegyet venni a Szabadság tér 15. szám alatt.

Hűségkártyával rendelkező olvasóink öt százalék kedvezménnyel vásárolhatják meg a belépőt a dobpergető társulat frenetikus előadására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!