Bajba jutott négylábúak a kutyahidegben

Többször felhívtuk olvasóink figyelmét, hogy életet is menthetünk, ha magányos, hidegben bóklászó emberekhez rendőri segítséget hívunk, megelőzve így a kihűlést, fagyhalált. Ugyanez érvényes a négylábúakra is, akiknek magatehetetlenségük révén talán még inkább segítségre van szükségük. Az állatvédő egyesületek minden segítséget megadnak az örökbefogadóknak, hogy a megfelelő állat a megfelelő gazdihoz kerüljön, továbbá tanácsokkal is ellátnak.

Káposztás Vivien

A kemény mínuszok, a fagy és a havazás a kutyák, macskák szervezetét éppúgy próbára teszik, mint az emberét - csakhogy nekik nem mindig jut egy meleg, befogadó otthon, ahol meghúzhatják magukat. Előzzük meg a bajt, ne várjuk meg a legrosszabbat, segítsünk időben!

Seres Zoltán az Orpheus Állatvédő Egyesület elnöke a naplo-online-nak elmondta, hogy a nagy hidegben sokszor mentenek gazdasági céllal tartott fajokat, például magára hagyott birkát, sertést.

- Ha egy család a rossz anyagi körülményeik miatt kiköltözik az otthonából, otthagyják a haszonállatot, ilyen esetekben a jószándékú szomszédok, vagy esetleg a rendőrök hívják fel az állatvédő egyesületek figyelmét a bajra - közölte Seres Zoltán.

Az Orpheus telephelyén évente körülbelül 300-400 állatot fogadnak be, és még többen vannak, akik elveszett kedvencüket az egyesület segítségével találják meg.

A január óta tartó erős hidegben eddig körülbelül 25-30 állatot mentettek meg a fagyástól, kihűléstől.

A mentés folyamatát Zoltán vázolta: - A bejelentést követően a helyszínre érkezik az állatbefogó szakember, aki felméri a terepet, ha szükséges, orvosi segítséget hív (természetesen biztosítjuk az állatoknak az orvosi ellátást, akár a műtétet is). Célunk minden esetben, hogy az állatot gyógyulófélben szállítsuk a telepre, "gazdakereső" állapotban. A menhelyre érkezve a chip alapján azonosítjuk az állatot, ám ez annak ellenére, hogy kötelező, legtöbbször hiányzik. Ha a gazdit nem találjuk meg, akkor a kutyát felvesszük az örökbefogadási listára, feltesszük az ebrendészet honlapjára a fotóját, és várjuk, egy szerető gazdi jelentkezést.

- Sajnos, sokan "válogatnak" a telephelyi kutyusok között, esetleg ragaszkodnak egy-egy fajhoz, így nem visznek el állatot.. A befogadó gazdinak minden segítséget megadunk, hogy megtalálják az életkörülményeiknek, életvitelüknek megfelelő kutyát, minden egyedet ellátunk chippel, féreghajtót és a kötelező oltásokat is biztosítjuk - tudtuk meg az elnöktől.

A hideg télben fokozott figyelemmel kell gondoznunk állatainkat. Zoltán azt tanácsolja, hogy naponta többször sétáltassuk kedvencünket, de ne tartózkodjunk vele sokat a hideg levegőn. Biztosítsuk számukra a megfelelő mozgásteret, ha szabadban, kertben tartjuk, ne kössük láncra, kötélre, és naponta többször adjunk neki langyos vizet, továbbá energiadús élelmet. Sétáltatás közben kerüljük a sózott útszakaszokat, mert ezek komoly marási, égési sérüléseket okozhatnak a mancsukon, mely akár el is fertőződhet.

Zoltán végül arra kéri az embereket, hogy segítenek, ha egy elkóborolt, bajba jutott állatot találnak, ne hagyják magára azt. Lehetőség szerint kísérjék meleg helyre, és értesítsenek egy a közelben működő állatvédő egyesületet, melyből közel 130 van az országban.

Állatunkat tartsuk felelősségteljes, környezettudatos viselkedésformát tanúsítva, mindig tartsuk szem előtt az igényeiket.

Az állat fizikai, lelki károsodása kimeríti az állatkínzás fogalmát, börtönbüntetés is járhat érte. 

Vigyázzunk egymásra, vigyázzunk a védtelen négylábúakra!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!