Emelkednek az árak, nőnek a terhek

Veszprém - A januári inflációs adatok szerinti fogyasztói árak 5,5 százalékos emelkedése növekvő terhet jelent az embereknek, mondta Pál Béla.

Balla Emőke

Az MSZP országgyűlési képviselője rámutatott: az általános forgalmi adó 25-ről 27 százalékra nőtt, emelkedtek a postai díjak, a távhő szolgáltatás, a földgáz, az áram, az alapvető élelmiszerek árai, drágultak a tömegközlekedési díjak. 30-ról 37 százalékra emelkedett az egyszerűsített vállalkozói adó kulcsa, nőtt az egészségügyi szolgáltatási járulék, megszűnt az adójóváírás, viszont új adónemeket vezettek be. Továbbra is csökken a munkahelyek száma, a munkaadók több mint egyharmada kieshet a bérkompenzációból, az egykulcsos adórendszerrel az emberek több mint 80 százaléka rosszul jár. Az emberek többsége a bőrén érzi a kormány hibás gazdaságpolitikájának hatását, a legrosszabbul a legalacsonyabb keresetűek jártak.

Pál Béla hangsúlyozta: a kiskeresetűeket sújtó igazságtalan egykulcsos adórendszer elfogadhatatlan az MSZP számára. Az MSZP gazdaságélénkítő csomagja megváltoztatná az adórendszert: a magasabb keresetűeknek nagyobb mértékben kellene hozzájárulni a közteherviseléshez, a tőkejövedelmek magasabb adókulccsal adóznának, a munkaadói járulékot (2012-től szociális hozzájárulási adó) pedig csökkentené annak érdekében, hogy csökkenjenek a vállalkozók adóterhei és növekedjen versenyképességük.

A képviselő az Országgyűlés elnökének három kérdést nyújtott be a miniszterekhez. Azt kérdezi: fenyegeti-e a tapolcai kórházat a bezárás veszélye, mikor és milyen ütemben valósul meg a 8-as út fejlesztése, valamint a Malév felszámolása során bekerülhetnek-e az érintett utazási irodák is abba a körbe, akik benyújthatják visszatérítési, kártérítési igényeiket?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!