Alapelvek újratöltve

Teher alatt nő a pálma - szokták mondani, amikor nagy próbatétel elé állítanak valakit, akiről addig nem gondolták volna, hogy képes lesz véghezvinni a feladatot. Aztán majd kiderül, hogy ez igaz lesz-e vagy sem.

Barták Péter

A Szerződés a gazdasági és pénzügyi unión belüli stabilitásról, koordinációról és kormányzásról dokumentum végrehajtása ilyen próbatétel lesz, és gyanítom, hogy nemcsak Magyarországnak, hanem az unió számos tagállamának. A szerződésben ugyanis az aláírók vállalják, hogy államháztartásuk hiányát a bruttó hazai termékhez (GDP) képest legfeljebb 0,5 százalékon tartják, és szankcionálni fogják, ha egy ország tartósan túllépi a háromszázalékos deficitküszöböt.

Nekem úgy rémlik, mintha ezek az elvek már eddig is hasonlóak lettek volna. Többek között ezért is állították pellengérre hazánkat, és vonták túlzottdeficit-eljárás alá. Mások - persze régebbi és nagyobb tagállamok - meg gond nélkül áthághatták az előírásokat, a hajuk szála sem görbült. Herman Van Rompuy, a kormányfői tanács elnöke szerint  előrelépésről van szó, amely segít helyreállítani a bizalmat a gazdasági és pénzügyi unió iránt. Ez bizonyára így van. Ám szerintem inkább a korábbi alapelvek újrafogalmazása, megerősítése, és valamiféle fogadalom, hogy ezentúl aztán nagyon igyekezni fog mindenki, hogy a célokat teljesítse. Bízzunk benne, hogy az a bizonyos pálma valóban megnő, és nem összeroppan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!