Március 15. - A hit a legfontosabb

Balatonfüred - A városi fúvószenekar zenéje és a reformkori hagyományőrzők palotás tánca köszöntötte az ünneplőket a megyei önkormányzattal közös csütörtök délelőtti rendezvényen.

Győrffy Árpád

A Tagore-sétány szélén álló szabadtéri színpad körül közel ötszázan gyűltek össze. Az ünnepi beszédet mondó Lasztovicza Jenő, a megyei közgyűlés elnöke úgy vélte, hogy a katonai vereség ellenére is győzött a forradalom. Elérte követeléseit, megvalósította legfőbb célját. Egyszer s mindenkorra lebontotta a feudalizmust, ezzel kiszabadította Magyarországot a középkorias kalodájából. Az ország soha többé nem süllyedt vissza a feudális világ árnyai közé. Magyarország a megtorlás után sokkal erősebb országként tudott talpra állni a 19. század második felére, mint amilyen előtte évszázadokon át volt. Hiába a régi világ képviselőinek restaurációs kísérlete, az ország fejlődését, az új világ kibontakozását nem tudták megakadályozni. A szónok szerint a márciusi ifjak mindezt azért tudták elérni, mert tudtak hinni. Nemcsak a gondviselésben, nemcsak a jövőben, hanem abban is, hogy akaratuk változtatni tud a világon, akár a hatalmas Habsburg birodalom ellenére is. Ez nem tűnik soknak, de a döntő pillanatban azonban mégis kiderül, hogy ez a legtöbb - hangsúlyozta a szónok.

Az ünnepség a Petőfi Színház művészeinek, Trokán Annának, Szalma Tamásnak és Kéri Kittynek a Balatonfüred Város Vegyeskarával közös előadott műsorával folytatódott.

A városban egész nap változatos programokat kínálnak az érdeklődőknek. Fellépett a Lóczy gimnázium diákszínpada,  délután lesz "Toborzás" - MH Légierő Zenekarával és színművészekkel, reformkori séta indul Szendrey Júliával, a gyerekeknek kézműves foglalkozás, vásári bábjáték, fellép a Balatonfüred Néptáncegyüttes, este  fáklyás felvonulással, térzenével és a Széchenyi-szobor megkoszorúzásával zárul az ünnep első napja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!