Milyen árat fizetünk?

Megint az uniós figyelem középpontjába került Magyarország: ahogy arra számítani lehetett, az Európai Bizottság ajánlása szerint a pénzügyminiszterek tanácsa is befagyasztaná 2013-as kohéziós forrásaink közel harmadát, keddi árfolyamon 145 milliárd forintot - igaz, nyitva hagyva a döntés felfüggesztésének lehetőségét.

Horváth A. Attila

Bármennyire méltánytalannak tűnik a lebegtetett büntetés (az EU jó pár fejlettebb tagállama sem tudta hozni az elvárt hiányt), van magyarázat: túlzottdeficit-eljárás hazánk ellen zajlik a legrégebben, továbbá valószínű, hogy a brüsszeli adminisztráció az ország "rendszabályozásával" kívánja fegyelemre szorítani az egész közösséget. A kormány mégis kitart amellett, hogy egyetlen eurót sem veszítünk (EU-biztosunk hasonlóan nyilatkozott nemrég), és elemzők szerint is jó esély van a megegyezésre.

A kérdés az, milyen áron? Itt a lényeg: a magyar társadalmat e megfoghatatlan matematikai hadakozásból az érdekli leginkább, milyen eszközökkel igazítja ki a költségvetést, azaz gazdasági növekedés híján honnan vesz majd el a kormány. A konszolidációnak ugyanis feltételei lesznek, amiből rendszerint az következik, hogy valahol megint szorul az a bizonyos nadrágszíj.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!