Ahova csak beugrani könnyű

Megyei körkép - Kedvező lehetőségnek tűnik az üdülési jog vásárlása, de jól meg kell gondolni az üzletkötést, nehogy csalódás legyen a vége.

Tremmer Tamás

Beszélgetőpartneremből ömlik a panasz. Katalin és férje tíz éve az egyéves házassági évfordulójuk alkalmából vásároltak üdülési jogot, ami csábító befektetésnek tűnt. Egy lehengerlő stílusú bemutatón vettek részt. Ösztönzésül jelentős árengedményt is ajánlottak számukra, ha azonnal aláírják a szerződést. Bevallotta, nem sokat teketóriáztak. Egy nemzetközi hírű magyar fürdőhely közelében újonnan kiépített üdülőfaluban vettek egy egyhetes üdülési jogot.

Az első meglepetés akkor érte őket, amikor megkapták a számlát. Ők alacsonyabb összegre emlékeztek. Ez volt a kisebb baj. Első szerződőként választhattak: az üdülési jogot a 33. hétre kérték. A szerződésen azonban már nem ez a hét szerepelt! Leveleztek az üdülőfalu tulajdonosával, többször voltak Budapesten egyeztetni, és csak a szívósságuknak köszönhető, hogy sikerült elintézniük a kért hetet.

Az első évben nagy izgalommal készült a család. Az első meglepetés akkor érte őket, amikor kiderült, a parkoló az üdülési joggal rendelkezők számára is fizetős. Az egyheti beállás már tíz évvel ezelőtt is több ezer forintba került. A recepción kapták a következő "pofont": nyitniuk kellett egy benti számlát. Azzal tisztában voltak, hogy az ellátásukról maguknak kell gondoskodniuk, de arról senki nem beszélt, hogy az egy hét alatt kötelező fogyasztást írtak elő az ott tartózkodók számára. A kellemetlenségekért az sem kárpótolta őket, hogy a környezet minden igényt kielégítően szép és kellemes volt.

A következő éveket még ott töltötték, egyre keserűbb szájízzel. A parkolási díj, a kötelező fogyasztás, a fenntartási költség folyamatosan emelkedett. És már a helyet is kezdték unni. Felajánlották számukra a cserét, menjenek másik üdülőhelyre, de ennek is pluszköltségei lettek volna, ezért inkább lemondták. Az szintén elég körülményes volt, amikor munkahelyi elfoglaltság miatt nem tudtak a 33. héten menni, és hetet kellett cserélni.

Ma évi 120 ezer forintjukba kerül az egész, anélkül, hogy akár egy napot is ott töltenének. Ennyiért akciósan nyaralhatnak egy hasonló színvonalú szálláshelyen, vagy házat bérelhetnek a Balaton-parton - ahol sem a parkolási díj, sem a kötelező fogyasztás nem előírás. Szabadulnának a jogtól, de az újságok tele vannak ilyen hirdetésekkel, szinte ingyen sem kell senkinek. Nekik is csak a nyűgük van vele.

Miért nem keresnek jogorvoslatot? Tíz év után semmi értelme, fogalmazott keserűen Katalin. És különben is belefáradtak az egészbe. A történetet mások okulására mesélte el. A környezetéből úgy tudja, az üdülési jog értékesítési módszere nem sokban változott. Jön telefonon a visszautasíthatatlan ajánlat - hétvége egy szállodában -, amire nehéz nemet mondani. És ezzel az ember már be is került egy olyan gépezetbe, ahonnan nagyon nehéz kikerülni.



Fontos információk apróbb betűkkel

A Gazdasági Versenyhivatal a beérkező panaszok miatt a saját honlapján fogalmazott meg ajánlásokat: Mindenki figyelmesen olvassa el a szerződést, mielőtt aláírja, sokszor az apró betűs részekben szerepelnek olyan információk, amelyek nagyon fontosak lehetnek a fogyasztók számára. Feltétlenül gondolják végig higgadtan, hogy a jog birtoklásának éves költségei vannak, amelyeket akkor is fizetni kell, ha nem veszik igénybe az üdülést. (Fontos, hogy a fenntartási költséget maradéktalanul be kell fizetni, ellenkező esetben két-három év után a klubok visszavehetik az üdülési jogot.) A jogszabály tiltja, hogy az ajánlattevő bármilyen összeget kérjen az elállási idő letelte előtt a fogyasztótól, ezért ne fizessenek előre!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!