Világháborús lövedékeket találtak

Olaszfaluban és Balatonfüreden is feltehetően második világháborús lövedéket találtak. Csak a szerencsének köszönhető, hogy nem történt baleset, sokan ugyanis nem gondolnak bele, hogy ami régi, az nem feltétlenül működésképtelen.

Napló Online

Egy olaszfalui lakos tett bejelentést a rendőrségen, miszerint Olaszfalu és Eplény között, a lakott területtől 2 kilométerre található mezőgazdasági területen munkavégzés közben egy világháborús lövedék formájú tárgyat találtak. A helyszínre érkező járőr meggyőződött róla, hogy a bejelentés valós, a földből kb. 30 cm hosszú lövedék formájú tárgy látszódik ki. Ezt követően a területet rendőrségi szalaggal megjelölték, körbekerítették, majd értesítették a HM tűzszerészeit, akik a további intézkedést átvették.

Később egy balatonfüredi lakos személyesen jelent meg rendőrkapitányság épületében, s bejelentette, hogy a Cséplő utca végében lévő, az önkormányzat tulajdonát képező kerti veteményes bérleményében kapálás közben talált egy erősen korrodált állapotban lévő kb. 2,5-3 cm hosszúságú, feltehetően pisztoly lőszert. A nehézséget az okozta, hogy az úr a talált tárgyat magával is vitte a hatóság intézményébe, s csak a szerencsén múlt, hogy a kerti munka, vagy a szállítás során nem történt baleset. A rendőrség a lövedéket elismervény ellenében átvette, s az arra alkalmas tárolóhelyen, a szakszerű segítség (HM tűzszerészei)

A két esetet példaként szánta a rendőrség, uyganis nem tudhatjuk, mikor, hol, s milyen körülmények között bukkanhatunk rá a történelmi emléket jelentő lövedékekre, eszközökre. Mindig jusson azonban eszünkbe, hogy az idő nem feltétlenül teszi ezeket működésképtelenné, de okozhat működésbeli változásokat. 

Éppen ezért ha valaki ilyen tárgyat talál, ne mozgassa, ne feszegesse, ne távolítsa el a megtalálás helyéről, hanem jelentse be a rendőrségen, akik megteszik a szükséges intézkedéseket a lövedék biztonságos eltávolítására.

A címoldali fotó illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!