Felavatták Marian Cozma emlékművét

Veszprém - Egy évvel a tragédia után szombaton felavatták Marian Cozma emlékművét. Mihály Gábor Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása kézilabdás dobómozdulat közben ábrázolja a fiatalon elhunyt sportolót.

Szabó Péter Dániel

A rossz idő, az erős havazás sem tartotta vissza az embereket, a Veszprém Aréna előtt rendezett ünnepségen több ezres tömeg gyűlt össze, hogy együtt emlékezzenek a kiváló kézilabdázóra.

A közadakozásból létrejött emlékmű avatására a meggyilkolt klasszis édesapja, Petre Cozma és lánya is eljött, csakúgy, mint Ireny Comaroschi, Románia magyarországi nagykövete és Neculai Ontanu, Bukarest II. kerületének polgármestere.

- Már soha nem lehet olyan az életünk, mint Mariannal volt. Minden nap eszembe, eszünkbe jut, s a pályán is mindig ott van velünk - mondta el az MKB Veszprém KC kézilabdázóinak nevében Dejan Perics csapatkapitány.

Soha be nem gyógyuló sebet ejtett a lelkünkön Marian Cozma halála, akit testvérként szerettünk, s úgy szeretjük családját is, hangsúlyozta beszédében Debreczenyi János polgármester, aki tiszteletbeli polgári címet adományozott Petre Cozmának, s a város arany emlékérmét adományozta Remport Csabának, a hatmillió forintnyi adományt hozó gyűjtést elindító, s az előkészületeket koordináló Veszprém Kézilabda Fan Club elnökének.

- Fogadjátok szeretettel a családom és a népem áldását, úgy szeretlek titeket, ahogy a fiam is szeretett - mondta el a több ezres tömeg előtt Petre Cozma, aki itt még tartotta magát, ám az ünnepséget követő sajtótájékoztatón már könnyeivel küszködve szólalt fel. - Emberségetek és jóságotok határtalan, nem tehetek mást, mint meghajolok előttetek - utalt a magyar nép és a veszprémi emberek példamutató hozzáállására a kétméteres férfi, majd meghajolt a kamerák kereszttüzében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!