Cozma

2012.03.30. 07:01

Cozma-ügy másodfokon: Raffael ügyvédje az ítélet hatályon kívül helyezését kérte

Győr - A Cozma-ügy gyilkossági tárgyalása folyik másodfokon a Győri Fellebbviteli Bíróságon. Raffael védője szerint a megyei bíróság tárgyalása során eljárásjogi szabálytalanságok és súlyos szabálysértések történtek, az elsőfokon meghozott ítélet hatályon kívül helyezését kérte.

Halmos György

Megerősített biztonság

Példátlan biztonsági intézkedések mellett csütörtökön reggel megkezdődött a Cozma-ügy gyilkossági tárgyalása másodfokon a Győri Fellebbviteli Bíróságon.

Az épület környékén fokozott rendőri jelenlét tapasztalható, több tucatnyian vigyáznak a biztonságra. A tárgyalásra érkezők szigorú biztonsági átvizsgálás után léphettek be a bíróságra. Három tárgyalótermet jelöltek ki, Külön teremben foglaltak helyet a vádlottak rokonai, az írott sajtó képviselői, a fotósok pedig abban a teremben dolgozhatnak, ahol a másodfokon eljáró tanács ülésezik.

A vádak ismertetése

Dr. Nagy Zoltán bíró vezette tanács a szokásos figyelmeztetések után megkezdte a tárgyalást, aminek részeként a vádlottak Pál Gábor, Antalik László és Gergely Péterné kivételével nyilatkoztak arról, hogy hozzájárulnak róluk képfelvétel készítéséhez. A tanácsvezető bíró szólt arról is, hogy a tárgyalás a kiemelt jelentőségű ügyekre vonatkozó szabályok alapján zajlik le.

A tárgyalás első részében az eljáró tanács ismertette a Veszprém Megyei Bíróság tavaly nyáron meghozott elsőfokú ítéletét. Raffael Sándor, illetve Németh Győző első- és másodrendű vádlottakra életfogytig tartó fegyházbüntetést szabott ki. Sztojka Iván az elsőfokú ítélet szerint 20 év fegyházbüntetést kapott. Az első-, a másod- és a harmadrendű vádlottat társtettesként, több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérletében, valamint bűnsegédként, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek.

Az elsőfokú ítélet szerint Pál Gábor negyed- és Bihari Csaba ötödrendű vádlott bűnös társtettesként elkövetett testi sértés bűntettének kísérletében, ezért előbbinek 5 évet, míg az utóbbinak 4 évet kell börtönben töltenie. Gergely Péterné hatodrendű és Antalik László hetedrendű vádlottat kétrendbeli bűnpártolás miatt - mint társtetteseket - vonta felelősségre a bíróság; az asszonyt 3 évi, a férfit 2 év 8 hónapi börtönre ítélte nem jogerősen.

A bíróság rendelkezett arról is, hogy a vádlottaknak meg kell téríteniük az állam számára a 74 millió forint bűnügyi költséget is; így például Raffael Sándornak és Pál Gábornak 15-15 millió, míg Németh Győzőnek és Sztojka Ivánnak 14,5-14,5 millió forintot kell fizetnie.

Az ügy hatod,- és hetedrendű vádlottjait kivéve, akik felmentésért nyújtottak be fellebbezést a többiek főleg enyhítésért, illetve enyhébb minősítésért nyújtottak be fellebbezést a bírósághoz. 

Lapozzon!  Cozma apja miatt súlyosbítják az ítéletet?

 

OLDALTÖRÉS: Cozma apja miatt súlyosbítják az ítéletet?

OLDALTÖRÉS: Cozma apja miatt súlyosbítják az ítéletet?

OLDALTÖRÉS: Cozma apja miatt súlyosbítják az ítéletet?

 

Cozma apja miatt súlyosbítják az ítéletet?

A vádlottak bűnössége kétséget kizáróan bebizonyosodott egy tisztességes eljárás során - hangsúlyozta dr. Mészáros Tamás ügyész, aki hozzátette, hogy az ügy több vádlottja esetében az ítélet súlyosbítását látja indokoltnak. Utalt Petre Cozma elsőfokú ítélet utáni nyilatkozatára, miszerint az igazságszolgáltatástól várja a büntetést.

- Ez kiemelt felelősség, bebizonyítani mindenki, magyar és nem magyar sértett számára, hogy az ellenük bűncselekményt elkövetők szigorú büntetésben részesülnek. Az ügyész szólt arról, hogy rasszista felhangok nélkül kell értékelni és kommentálni a döntést majd.

- Nem azért kaptak a vádlottak elsőfokon ilyen súlyos büntetést, mert romák, hanem azért, mert rendkívül súlyos bűncselekményt követtek el. Mészáros Tamás szerint a megyei bíróság megalapozott tényállást rögzített, ezért meglepő, hogy volt olyan védő, aki megalapozatlanság miatt kért felmentést.

A tárgyaláson többek között megjelent dr. Helmeczy László is, a Cozma család jogi képviselője, valamint dr. Hunyadfalvy Ákos, az MKB Veszprém KC elnöke is.  

A Cozma család nem felejt

A Cozma családot képviselő Helmeczy László csatlakozott az ügyész által elmondottakhoz, így az ítélettel kapcsolatos ügyészi megfogalmazáshoz hozzátette: inkább túlzott alaposság, mint szemernyi kétség jellemzi azt.

- Alapos, okszerű és logikus következmények alapján hozta meg a megyei bíróság az ítéletét - jelentette ki. Szólt arról, hogy vagyoni és nem vagyoni kártérítés iránt polgári peres eljárást indított a család, ami fiúk elvesztése miatt teljesen tönkrement egészségileg.

- Én "csak" Marian Cozma családját képviselem, de a sértetti kör óriási, vesztett Veszprém város, a kézilabdasport, a sportkedvelők - mondta. A család jogi képviselője beszélt arról is, hogy Petre Cozma rajta keresztül köszönetet mond a hatóságoknak a minden részletre kiterjedő eljárásra, ami nem tudta feledtetni, de legalább enyhítette a fájdalmukat. 

Lapozzon! Miért roma csapatként emlegetik a vádlottakat?

OLDALTÖRÉS: Miért roma csapatként emlegetik a vádlottakat?

 

OLDALTÖRÉS: Miért roma csapatként emlegetik a vádlottakat?

 

 

 

Miért roma csapatként emlegetik a vádlottakat?

Dr. Tuza Péter, az elsőfokú vádlott, Raffael Sándor védője arról beszélt, hogy a megyei bíróság tárgyalása során eljárásjogi szabálytalanságok és súlyos szabálysértések történtek. Többek között emiatt kérik az elsőfokon meghozott ítélet hatályon kívül helyezését. Az ügyvéd hangsúlyozta azt is, hogy a vádlottak származására való utalás végig tetten érhető az ítéletben, következetesen roma csoportként emlegetik a vádlottakat.

- Ha tisztességes az eljárás, akkor miért kellett roma csapatként emlegetni őket? Megemlítette, hogy az elsőfokú tárgyalás során felkért fotó-videó szakértő nem szerepelt az igazságügyi névjegyzékben, ezt a teljes eljárásra kiható szabálysértésként minősítette. A védőügyvéd szerint ennek azért van különös jelentősége, mert a kameraidőkkel kapcsolatban különböző anomáliák történtek.

- Ha tisztességes az eljárás, akkor miért kellett roma csapatként emlegetni őket? Megemlítette, hogy az elsőfokú tárgyalás során felkért fotó-videó szakértő nem szerepelt az igazságügyi névjegyzékben, ezt a teljes eljárásra kiható szabálysértésként minősítette. A védőügyvéd szerint ennek azért van különös jelentősége, mert a kameraidőkkel kapcsolatban különböző anomáliák történtek.

Tuza Péter szerint a másodfokon eljáró tanács úgy tudná az elsőfokú ítéletet korrigálni, ha kirendelnek egy igazságügyi szakértőt, vagy hatályon kívül helyezik a tavaly nyári határozatot. Kisebb problémáként említette meg a tolmácsok kirendelését, mert eseti tolmácsok voltak, azt pedig a bíróságnak meg kellett volna indokolni. 

Hibának tartják a gyilkossági és a garázdasági ügy kettéválasztását

Raffael védőügyvédje úgy fogalmazott, "ez a büntetőeljárás maga az eljárási szabálysértés". Azon véleményének adott hangot, hogy hiba volt, hogy elsőfokon az ügyet (gyilkossági ügy és csoportos garázdaság) szétválasztották. Az ügyvéd szólt arról is, volt olyan tárgyalás, amikor Raffael Sándornak nem volt védője, jogi képviseletét a vele érdekellentétben álló ötödrendű vádlott jogi képviselője látta el.

A Marian Cozma halálát okozó szúrás kapcsán a védő úgy fogalmazott: a mozdulat ösztönös volt, a szereplők elhelyezkedése és mozgása alapján pedig védencének nem is későbbi áldozata szívére kellett volna céloznia, ha annak életét ki akarja oltani. Ezért azt kérte: ha a bíróság mégsem helyezné hatályon kívül az elsőfokú döntést, védencét testi sértésben marasztalja el. Egyben megkérdőjelezte, hogy Marian Cozma mindvégig jogos védelmi helyzetben volt, az összeütközésnek volt olyan pillanata, amikor a sportolók kerültek erőfölénybe. 

Németh Győző másodrendű vádlott ügyvédje arról beszélt, hogy az életfogytig tartó fegyházbüntetés megalapozatlan tényálláson alapul. dr. Fekete S. Tamás szerint a megyei bíróság a terjedelmes bizonyítás során nyilvánvaló tényeket hagyott figyelmen kívül.

Németh Győző másodrendű vádlott ügyvédje arról beszélt, hogy az életfogytig tartó fegyházbüntetés megalapozatlan tényálláson alapul. dr. Fekete S. Tamás szerint a megyei bíróság a terjedelmes bizonyítás során nyilvánvaló tényeket hagyott figyelmen kívül.

- Tanúk ittasságának, élénk fantáziájának kárvallottjai a vádlottak - mondta. Az elsőfokú ítélet a tényállás tekintetében hiányos. Nem objektív az egyszerre, vezényszóra meginduló támadás tényállása, minden vádlott külön-külön támadta a sértetteket. A verekedésnek nem volt iránya, koncepciója.

A védő szerint a falhoz való szorítás megállapítása iratellenes, ennek mellőzését kérte az ügyvéd. Több tanú vallomásának kizárását kérte, mert azok nem a helyszíni tapasztalatok alapján születtek. - Nem felmentést kérek, hanem a tényállás alapján tisztességes pártatlan megítélést, enyhébb büntetés kiszabását.

Bihari Csaba ötödrendű ügyvéd a védencére kirótt négy éves börtönbüntetés enyhítését kérte dr. Koltai Tibor ügyvéd. Perbeszédében azt hangoztatta, hogy védence mindössze 12-13 másodpercig volt a tánctéri verekedés helyszínén. Azt hangoztatta, hogy a vád esetében az életveszélyt okozó testi sértés helyett súlyos testi sértésre kellene változtani. A tánctéren és az utcán elkövetett szúrást nem látta és nem láthatta - tette hozzá. Az ügyvéd megdöbbenésének adott hangot, hogy a gyilkossági és a garázdasági ügyet kettéválasztották. Az ügyvéd Bihari Csaba büntetésének kisebb mértékű csökkenést kérte a fellebviteli bíróságtól.

A kétrendbeli bűnpártolás, Raffael Sándor és Németh Győző szökésében és az országból való kijutásában segédkező, jogerősen három évi börtönbüntetésre ítélt Gergely Péterné ügyvédje arról beszélt: védence - aki Raffael élettársa volt a bűncselekmény elkövetésekor - magatartása még akár menthető is lenne. Ezért részbeni felmentésért folyamodott dr. Elek Zsolt, aki szerint ez az ügy kicsit "mórivá" vált.

Dr. Krisztiáni István védő arról beszélt, hogy a hetedrendű vádlott, a több rendbeli bűnpártolás miatt első fokon elítélt Antalik László mellékszereplője volt az ügynek. Ennek a pozitívuma az volt, hogy nem kapott akkora reflektorfényt, mint az ügy többi szereplője, viszont hátulütője, a rendőrségi bizonyítás hevenyészett, felüleletes, a bírósági ítélet pedig megalapozatlan volt.

A tárgyalás pénteken folytatódik a harmad- és negyedrendű vádlott védőjének felszólalásával, a vádlottak az utolsó szó jogán nyilatkozatot tehetnek.

Lapozzon az előzményekért!

Lapozzon az előzményekért!

 

OLDALTÖRÉS: A gyilkosság



Az előzmények

Marian Cozmát, az MKB Veszprém KC és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették. 

OLDALTÖRÉS: A gyilkosság



Az előzmények

Marian Cozmát, az MKB Veszprém KC és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették. 



Az előzmények

Marian Cozmát, az MKB Veszprém KC és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették. 



Az előzmények

Marian Cozmát, az MKB Veszprém KC és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették. 

 

A Cozma-gyilkosság hátteréről és korábbi eseményeiről itt olvashatnak! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!