Devecser

2013.12.23. 20:47

A Csendes éj története

Devecser - Mióta hangos a Csendes éjtől a karácsony reggelébe forduló éjszaka, s honnan ered a dal egyáltalán?

Czeidli József

Íme a történet: 1818. december 23-án a Salzburgtól nem messze fekvő Oberndorf papja, Josef Mohr bekopogott a szomszédos Arnsdorf tanítójához, Franz Xaver Gruberhez azzal, hogy nem fogja tudni megtartani másnap a karácsonyi misét, mert elromlott a kis falu templomának az orgonája. Ekkor a régi barátnak remek mentő ötlete támadt.

- Én komponáltam már néhány éneket, te remekül verselsz és jól gitározol.  Mi lenne, ha írnánk ketten egy új, gitáron előadható karácsonyi dalt, és az festené alá az éjféli misét?

Meg is írták, s december 24-én az oberndorfi templom éjféli miséjén már gitárkísérettel énekelték. Csak néhány hét múlva érkezett meg Zillertarból a régóta várt Mauracher orgonaépítőmester, aki hírét vette a történteknek, s elkérte a dal kottáját, hogy Tirolba vigye, a zenerajongó Strasser kesztyűgyárosnak. Az viszont egy lipcsei ügyfelét lepte meg a következő karácsonyon. Így ment a kotta újabb másolaton kézről kézre, s terjedt tova a dallam.   A szerzők nem írták rá a nevüket a kottára. Mindketten helyeselték, hogy háttérben maradjanak, ahelyett, hogy hivalkodnának szerzeményükkel. Nyilván attól tartottak, hogy feletteseik fülébe jut a gitáros mise híre és kitör a botrány.

Végül, ha a berlini Klaus Habe útitarisznyát nem köt, hogy nekivágjon a felfedezőútnak, tán mindkettőjük nevét elmossa az idő. Neki köszönhető, hogy kinyomozta és közkinccsé tette a Stille Nacht, Heilige Nacht históriáját és világgá kürtölte hírüket

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!