Devecser

2015.07.27. 11:12

A devecseri kovácsmester,aki lelkes rádióamatőr

Devecser - A kisvárosban sokan ismerik Németh Pétert, a hatvanas éveiben járó vaskovács mestert. De talán azt kevesen tudják róla, hogy szabadidejében megszállott rádióamatőr.

Czeidli József

Ottjártamkor is kedvelt hobbijának hódolt, rádiózott. Kérdéseimre örömmel válaszolva elmondta, hogy az ipari iskola elvégzése után a honvédségi előképzés során ismerkedett meg és szerette meg a rádiózást. Sokat köszönhet oktatóinak, Gacsal Kálmánnak és Erdélyi Jánosnak, akik a morzézásra és a rádiózás műszaki alapismereteire tanították. Napi két-három órát ül a rádió előtt hol élő beszéddel, hol morzézással tart kapcsolatot. A Kárpátaljai magyarok felé rendszerességgel adja hívójelét (HA2NEP). A hadseregből első osztályú távírászként szerelt le, amit katonaigazolványa bizonyít. Legtávolabbi összeköttetése Új-Zélanddal, Japánnal, Amerikai Egyesült Államokkal volt. De kis szigetek felé is forgalmazott már, ahová a rádiósok kitelepülnek, így Mauritiusra (Indiai-óceán).

Gyakran hívják egymást a finn Olga Helennel (hívójele: OH6MM), akivel a híres népi eposzukról, a Kalevaláról is szót ejtettek már.

Németh Pétert kovácsmester, de szenvedélyes rádióamatőr is Fotó: Czeidli József

Azt is elmondta, hogy általában az időjárásról, a lakóhelyről szoktak informálódni, tabu téma a politika, az uszítás és a reklám. A nemzetközi nyelvet használják. amely az angol és a német szavak rövidítéseiből, valamint kódokból áll össze.

Katasztrófahelyzetben pedig kötelességük továbbítani az információkat. 2010-ben, a vörösiszap-katasztrófa idején számos itteni hírrel szolgált a világnak.

- Sajnos ma már a fiatalok a rádióamatőrséget nem választják, itt az okostelefon, az internet, s a fiaimat sem érdekli már - méltatlankodik.

Közben azt is megtudom Németh Pétertől, aki egyben az izzó vas szerelmese , hogy kovácsmesterként is több helyen is bemutatkozik, készül a 14. alkalommal megrendezett vései (Somogy megye) országos kovácstalálkozóra, majd a budavári mesterségek találkozójára. De szeretne ott lenni a sárosfői kutyakiállítás kísérő rendezvényén is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!