Devecser

2014.09.10. 12:54

Vadászgépek Devecser felett

Devecser – Egy nemzetközi kutató-mentő gyakorlat részeként repült a település légterében kedden két vadászgép és egy szállító helikopter. A honvédség szerint nem vétettek a szabályok ellen.

Szabó Péter Dániel

Csider László devecseri olvasónk jelezte a Naplónak, hogy kedden délután a település felett igen alacsonyan repült, s 30-40 percen keresztül különböző manővereket hajtott végre egy katonai vadászgép. Később megjelent egy helikopter is, ami Pápa irányába tartott. A gyakorlatozás olyan erős zajhatással járt, hogy az alvó gyermekek felriadtak és sírni kezdtek, írta olvasónk.

Az ügyben megkerestük az MH Összhaderőnemi Parancsnokságot, ahol kérdésünkre közölték: szeptember 14-ig az MH Pápa Bázisrepülőtér ad otthont a Cooperative Sarex 2014 elnevezésű nemzetközi kutató mentő-gyakorlatnak, amelynek során a parancsnokság szárazföldi és légierős alakulatai, a gyakorlaton részt vevő NATO partner országok katonáival közösen dolgoznak. Valós terepviszonyok között gyakorolják a légi kutatás-mentés feladatait, a bajba jutott légijármű személyzetek és utasok, valamint eltűnt személyek felkutatását és kimentését.



Egy JAS-39 Gripen vadászgép Balog Ákos májusi fotóján

A Pápát és Devecsert is magába foglaló légtér használatát – amelyben igen szigorúak a repülési feltételek - a magyar légügyi hatóságok hivatalosan engedélyezték a gyakorlaton részt vevő légi járművek részére. Az érintett napon repülési feladatot hajtott végre két darab JAS-39 Gripen vadászgép és egy MI-8/17 közepes szállító helikopter. A légi járművek útvonala ugyan érintette Devecsert is, ám csak elrepültek a település mellett, a repülések során lakott település felett manővereket nem hajtottak és nem is hajtanak végre! A feladat során egyik légi jármű sem sértette meg a repülésbiztonsági szabályokat, az engedélyezett magasságot betartották.

A gyakorlatról, a repüléssel járó várható zaj- és hanghatásokról augusztus hónapban a környező és érintett települések lakosságát értesítették, kérve a környéken lakók támogatását, türelmét és megértését – áll az MH Összhaderőnemi Parancsnokság lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!