Föld körüli pályán

2023.12.29. 16:00

Titkosított küldetésre indult egy amerikai katonai űrrepülőgép (videó)

Legénység nélküli amerikai katonai űrrepülőgép indult többéves titkosított küldetésre a floridai Kennedy Űrközpontból helyi idő szerint csütörtök éjszaka – írja az MTI.

MW

Illusztráció. Fellövik a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Crew Dragon személyszállító űrhajóját egy Falcon 9-es hordozórakétával összekapcsolva a Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpontból 2023. augusztus 26-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Cristobal Herrera

Az X-37B típusú, kisméretű, mintegy 9 méter hosszúságú űrrepülőt a SpaceX Falcon Heavy rakétája juttatta a világűrbe, ahol Föld körüli pályára áll, hogy kísérleteket végezzen.

A küldetés részletei minősített információnak minősülnek.

Annyit tudni, hogy a sugárzás különböző anyagokra gyakorolt hatását vizsgálja, ugyanakkor az amerikai hadsereg világűrért felelős parancsnoksága nem hozta nyilvánosságra, hogy mennyi időre tervezik a világűrben tartani az űrrepülőt, és azt sem, hogy pontosan milyen eszközök vannak a fedélzetén.

Az amerikai hadsereg két X-37B űrrepülővel rendelkezik, amelyek a korábban használt űrrepülők kicsinyített másai. 2010 óta a mostani a hetedik küldetésük, a legutóbbi két és fél évig tartott, egy éve zárult le, amikor a jármű landolt a NASA Kennedy Űrközpontjának leszállópályáján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!