Tudományos áttörés

2024.03.08. 06:00

Egy biotechnológiai cég a mamut feltámasztásán dolgozik

A Colossal Biosciences (Colossal), a világ első kihalásellenes vállalata bejelentette, hogy sikerült iPS-sejteket létrehoznia ázsiai elefántokból. Ezzel egy lépéssel közelebb hozták a mamut újjáéledését.

MW

Forrás: Colossal Biosciences

Az amerikai Colossal amerikai biotechnológiai vállalat célja, hogy visszahozza az életbe a kihalt állatokat, például a mamutokat, a dodókat és a quollokat. Sikerült indukált pluripotens őssejteket (iPS-sejteket) létrehozniuk az ázsiai elefántból, amely genetikailag a leginkább hasonlít a kihalt gyapjas mamuthoz.

Már tizennyolc évvel ezelőtt kimutatták kutatók, hogy egér bőrsejteket át lehet programozni úgy, hogy az úgynevezett indukált pluripotens őssejtek (iPS) képesek legyenek differenciálódni bármely állat sejttípusává.

Ez kulcsfontosságú kérdés a Colossal azon terveiben, hogy ázsiai elefántcsordákat (Elephus maximus) hozzanak létre – ezek a kihalt gyapjas mamutok (Mammuthus primigenius) legközelebbi élő rokonai –, amelyeket genetikailag úgy módosítottak, hogy bozontos szőrzettel, hatalmas, zsíros testtel és más mamuttulajdonságokkal rendelkezzenek.

Veszélyeztetett fajok

2011-ben Jeanne Loring, a kaliforniai La Jolla-i Scripps Kutatóintézet őssejtbiológusa és munkatársai iPS-sejteket hoztak létre egy északi fehér orrszarvúból (Ceratotherium simum cottoni) és egy majomból (Mandrillus leucophaeus). Azóta számos fenyegetett faj tagjaiból, köztük hópárducokból (Panthera uncia), szumátrai orangutánokból (Pongo abelii) és japán ptarmiganokból (Lagopus muta japonica) állítottak elő sikeresen embrionális őssejteket. Elefánt őssejteket eddig nem tudtak létrehozni.

A Colossal terve az első génszerkesztett ázsiai elefánt létrehozására olyan klónozási technológiát foglal magában, amelyhez nincs szükség iPS-sejtekre.

Az ázsiai elefánt a gyapjas mamut legközelebbi genetikai rokona. Ma már csak kevesebb, mint 52 ezer vadon élő ázsiai elefánt maradt, és a kihalás veszélye fenyegeti őket, ezért nem kívánatos tőlük sejteket gyűjteni. Hogy ne nekik kelljen ilyen embriókat kihordani, úgy tervezik, mesterséges méheket használnak, in vitro terhességgel próbálkoznak.

A Colossal a Harvard Egyetem professzora, George Church és Ben Lamb vállalkozó 2021-ben alapított startupja a kihalt mamutok újjáélesztésére, azzal a céllal, hogy világgá engedjék őket. Érdekes, hogy a cég induláskor 15 millió dolláros forrást gyűjtött össze, s a CIA amerikai hírszerző ügynökségtől is kapott pénzt.

Pár napja, március 6-án a Colossal bejelentette, hogy végre sikerült létrehoznia ázsiai elefánt iPS-sejteket.

Az örök fagy világában

A Colossal egy egész mamutcsordát akar életre kelteni. Az a szándékuk, hogy velük lassítják a permafroszt (örök fagy) olvadását Szibéria egy részén.

A kutatók szerint a mamutsztyepp – ősi ökoszisztéma, amelyben az óriási ormányosok barangoltak – helyreállítható, és segítheti az éghajlatváltozás elleni küzdelmet. Munkájuk során a génszerkesztés új technológiáit fejlesztik, segítve a meglévő elefántokat túlélési esélyeit is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!