Dudar

2016.03.07. 18:46

Folyamatos fejlesztések Dudaron - Ésszerű, biztonságos beruházásokban gondolkodnak a településen

Dudar - A szabadtéri tevékenységek mellett játékosan ismerkednek az óvodások a technikai eszközökkel, a számítógéppel. A településen fontos, hogy lépést tartsanak a korral az oktatás terén is.

Kutasi Zsófia

- A fiataloknak a modern technológia már természetes közeg, gyakorlatilag ebbe nőnek bele, a számítógép, az okostelefon szinte hétköznapi használati tárgynak számít - mondta Tóth Edina Kitti polgármester. Az önkormányzat mintegy hiánypótlásként elkezdte beszerezni az óvodában a szükséges informatikai eszközöket ehhez, többek között a projektort, laptopot. A kicsik mindemellett játékosan ismerkednek a számítógéppel.

- Próbáljuk felkészíteni őket arra, hogy az iskolában ezeket a tárgyakat már aktívan kell alkalmazniuk. Fontos, hogy a számítástechnikai eszközöket már az óvodában is megismerjék és alkalmazzák a gyerekek - hangsúlyozta Tóth Edina Kitti. Hozzátette: az intézménynek van egy szép nagy udvara, és továbbra is elsődleges szempont, hogy a gyermekek sokat legyenek a szabadban.

A polgármester elmondta, az óvoda további fejlesztését is folytatják; tavasszal új játszótéri eszközöket szereznek be, emellett az idei költségvetésbe beterveztek újabb praktikus és hasznos dolgokat is.A település fejlesztését, szépítését is szem előtt tartják, melyhez a stabil költségvetés jó alapot ad. Saját forrásból terveznek járdafelújítást, kisebb útjavításokat, szeretnék a közvilágítást fejleszteni napelemes rendszer kiépítésével.

Ez azokban az utcákban jöhet szóba, ahol drága a vezetékes hálózat kiépítése. Első körben ez három útszakaszt érintene.

Továbbfejlesztik a református temetőt, annak kerítését és a ravatalozót. Az állagmegóvás mellett növényeket telepítenek. Idén virágosabbak lesznek a közterületek.

Gyerekek játszanak az udvaron a Kiskópé Óvodában. Elvárás, hogy a számítástechnikai eszközöket már az óvodában megismerjék, de továbbra is az elsődleges, hogy sokat legyenek a szabadban (Fotó: Kutasi Zsófia)

A nagyszabású tervek között szerepel bölcsőde kialakítása is, melyhez mindenképpen pályázatot kell benyújtani. - A költségvetés jól alakult, annak ellenére, hogy 2015-ben jelentős saját forrást biztosítottunk fejlesztésekre, többek között a melegkonyha belső felújítására. Megfelelő a megtakarítás, a bevételek, adók összege, stabil a költségvetés. Pályázatokhoz, önerőhöz, a zökkenőmentes működés biztosításához is megfelelő forrás áll rendelkezésre - fogalmazott a polgármester, aki elmondta: a kis lépések politikáját és a biztonságos, de folyamatos fejlesztést tartja célszerűnek, a pályázati lehetőségek kihasználásával. Könnyebbséget jelent, hogy idén a korábbi három, hat hónap helyett egy évre szól a közfoglalkoztatási programban részt vevő alkalmazottak foglalkoztatása. A kulturális közfoglalkoztatási program szintén folytatódik a Nemzeti Művelődési Intézettel karöltve.

Tóth Edina Kitti szerint örvendetes, hogy szeptembertől februárig tizenkét gyermek született a településen. Tavaly nyolc ingatlan került első lakástulajdonoshoz, akiket a dudari önkormányzat egyenként kétszázezer forinttal támogatott.

A csokkal kapcsolatban többen érdeklődtek helyben. Jelenleg önkormányzati építési telkek nincsenek, de az összesen hatszázötven dudari ingatlanból több mint harminc az üresen álló telek, és szintén több mint harminc az üresen álló ház. Az önkormányzat számba vette és összeírta az üres ingatlano-kat egy adatbázis-kínálat kialakításához, melyben könnyen tájékozódhatnak az érdeklődők.

A településen készülnek többek között a március 15-i ünnepségre, a költészet napjára, de nyáron három nemzet küldötteit is fogadják egy testvértelepülési ifjúsági táborban.

Címkék#Dudar

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!