Egyetem

2015.06.17. 12:28

A szenátus kitart a Pannon Egyetem egysége mellett - A HÖK végsőkig kiáll a Műszaki Informatikai Kar hallgatói mellett

Pillanatokkal ezelőtt ért véget a Pannon Egyetem szenátusa, ahol határozat született arról, hogy kitartanak a veszprémi intézmény egysége mellett.

Balla Emőke

14:30:

Csak diákigazolvánnyal, csak a kar hallgatói mehettek be a fórumra, a sajtó képviselőit kitiltották

A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara által meghirdetett délutáni fórumra csak a kar hallgatói mehettek be, diákigazolványuk felmutatásával. A tájékoztatón nem vehettek részt a más karokról érkező hallgatók, a hallgatói önkormányzat képviselői, de még az oktatási igazgató sem.

A sajtó képviselői sem juthattak be a fórumra, sőt, az egyetem „I” épületének aulájában a portás megkérdezte tőlünk, a Napló munkatársaitól, vajon van-e engedélyünk arra, hogy hallgatókat interjúvoljunk, fotózzunk. Ő csak a dékán asszony kérését tolmácsolja, közölte. Csak az ő engedélyével lehet bejönni.

Nincs engedélyem, válaszoltam, de maradok. A felvetés is nevetséges.

Az aulában lévő hallgatókat kérdeztem. A mérnöki kar hallgatói is kíváncsiak lettek volna a zártkörű fórumon történtekre, hiszen nekik is vannak MIK-es óráik – matematika, szakmai tárgyak -, kérdés, hogy egy Pázmány egyetemhez való csatlakozás miként érintené őket. Szerettek volna választ kapni erre, nem volt lehetőségük rá. Egy másik hallgató úgy nyilatkozott, hogy a módszerrel, a kommunikáció módjával van baj. Nem „három” embernek kellett volna dönteni, hanem a hallgatókat is időben tájékoztatni, megkérdezni erről. Hogy a csatlakozás miért jó és kinek előnyös, arra nem kaptak választ.

 

A fórum után elsőként kijövő hallgatók sietve távoztak. Az egyikük elmondta, hogy a kar dékánja, Piglerné Lakner Rozália ismertette a csatlakozás előnyeit, többek között azt, hogy ezáltal lesz lehetőség a Pázmány Péter Katolikus Egyetem óráit is hallgatni, valamint egyházi középiskolákból is érkezhetnek hallgatók. A Pannon Egyetemmel való együttműködés azonban problémás lehet.

Később a hallgatók megerősítették, kérdéseikre nem kaptak megfelelő válaszokat, minden csak feltételes módban („ha”) hangzott el. Az egyik hallgató azonban úgy fogalmazott, számára megnyugtató volt, amit hallott.

MEGKÉRDEZTÜK

Tóth Máté

Úgy hallottam, hogy a műszaki informatikai kar szeretné megúszni az uniós pénzekkel való elszámoltatást, a felelősségre vonást. A Pannon Egyetemen eddig is a műszaki informatikai kar és a mérnöki kar hozta az intézmény fenntartásához szükséges jelentős bevételeket, a mérnöki kar egyedüliként ezt nem tudná kitermelni.

A hallgatói önkormányzat elítélendőnek tartja, ami a karon történt és elhatárolódik tőle. Nagyon sajnálom, hogy vizsgaidőszakban a hallgatóknak ezzel kellett foglalkozni, kétségek között, bizonytalanságban hagyva őket. Remélem, hogy ennek ellenére büszkén veszik majd át a diplomájukat.

Felháborít, hogy a fórumon csak a műszaki informatikai kar hallgatói vehetnek részt, hiszen a döntés másokat is érint, minden hallgató életét befolyásolja. A kar Pázmány egyetemhez való csatlakozása semmiképpen sem lenne jó hatással az egyetemre, szétesne az intézmény.

 

15:15: 

A helyszínről jelentjük:

A Pannon Egyetem szenátusa délután 3 órakor tartja ülését, amely csak az egyetem alkalmazottai és polgárai számára nyilvános. A többiek, így a sajtó képviselői sem vehetnek részt az ülésen.

A szenátus tagjai zárt ülést rendeltek el, egy napirendi pont van: a PE stratégiai ügyei.

A szenátusi ülésre megérkezett Porga Gyula, Veszprém polgármestere is.

A többiek - így a sajtó képviselői is - az ajtó előtt várják a híreket, információkat.


16:50: 

A szenátus kitart a Pannon Egyetem egysége mellett - A műszaki informatikai kar kezdeményezése jogilag aggályos, etikailag elítélendő

A Pannon Egyetem Szenátusa a szerda délutáni ülésen közleményt fogalmazott meg, amit a sajtónak is eljuttatott és az intézmény honlapján is elérhető:

„A Pannon Egyetem Szenátusa határozottan kiáll a közép- és nyugat-dunántúli régió több városában minőségi oktatási és kutatás-fejlesztési tevékenységet folytató, stabilan és kiegyensúlyozottan működő állami felsőoktatási intézmény, a Pannon Egyetem egysége mellett. A szenátus nyomatékosan visszautasít minden olyan kezdeményezést, ami egyéni vagy partikuláris csoportérdekek mentén az intézmény egységének megbontására, szellemi-tudományos potenciáljának gyengítésére, működésének ellehetetlenítésére irányul.

Jogilag aggályosnak, etikailag pedig kifejezetten elítélendőnek tartja, hogy a műszaki informatikai kar kari kanácsának a kiválásra vonatkozó kezdeményezését nem előzte meg az egyetem döntéshozó testületeivel, a társkarokkal, a régió önkormányzataival, gazdasági szereplőivel folytatott egyeztetés. A döntés – annak lehetséges következményeinek előzetes mérlegelése nélkül – a kari és egyetemi nyilvánosság kizárásával történt. A kar a kiválás által közvetlenül érintett munkatársainak és hallgatóinak többsége, az egyetem gazdasági működéséért felelős kancellárja, a megválasztott és 2015. július 1-én hivatalba lépő új rektora, a társkarok dékánjai a kari tanács 2015. június 11-i döntéséről először a 2015. június 15-én megjelent rektori körlevélből értesülhettek. A szenátus különösen azt tartja etikailag elfogadhatatlannak, hogy az intézmény irányításával megbízott első számú felelős vezetője, Friedler Ferenc rektor ezen, a vezetésére bízott intézmény jövőjét és hírnevét súlyosan veszélyeztető folyamatban meghatározó szerepet vállalt.

A Pannon Egyetem Szenátusának 2015. június 17-i rendkívüli ülésén Friedler Ferenc rektor felelősségét elismerve bejelentette, hogy fennmaradó hivatali idejében az intézmény stratégiai ügyeinek tárgyalási, képviseleti jogáról lemond. A lemondást a Pannon Egyetem Szenátusa 20 igen, 0 nem, 1 tartózkodás mellett elfogadta. A Pannon Egyetem Szenátusa felszólítja továbbá a műszaki informatikai kar kari tanácsát, hogy rendkívüli ülésen haladéktalanul vonja vissza az előzetes egyeztetések nélkül, hatástanulmányok hiányában hozott határozatát, ezt követően pedig a kari tanács érintett tagjai vonják le a személyüket illető megkerülhetetlen következtetéseket.”

19:21

A város és egyetem sikeres jövője

A szenátust követően Porga Gyula, Veszprém polgármestere közleményében úgy fogalmazott: „A Pannon Egyetem Szenátusa a mai napon bebizonyította elkötelezettségét a veszprémi felsőoktatás magas színvonalának megőrzése iránt. Veszprém város polgármestereként üdvözlöm a szenátus egységben meghozott döntését, mellyel kiállt a közösen elért eredményeink és sikereink mellett és tanúbizonyságot tett elkötelezettségéről a város tudományos élete iránt.

A napokban kialakult – a Pannon Egyetem rangjához méltatlan – helyzet a szenátus józan ítélőképességének köszönhetően rendeződött azzal, hogy az egyetem legfelső döntéshozó szerve egyértelműen kiállt az egység megőrzése mellett. Ugyanakkor bebizonyosodott, hogy összefogással a legnagyobb nehézségeken is túljuthatunk és megőrizhetjük önállóságunkat.

A város és az egyetem sikeres jövőjét ez az egység határozza meg, ami az alapját képezi a jövőbeni sikereinknek is.”

21:10

Pannon Egyetem Hallgatói Önkormányzata közleményt adott ki honlapjukon:

A Pannon Egyetem Hallgatói Önkormányzata teljes mértékben elhatárolódik a Műszaki Informatikai Kar Kari Tanácsában hozott, kari kiválást kezdeményező döntéstől. A Kari Tanács tagjai e döntéssel a saját intézményüket és hallgatóikat árulták el.

Ezen meggondolatlan, irracionális és az egész Egyetemre is kiható döntést egy tájékoztató követte, amelyen – mélységesen felháborító módon – csak a kar hallgatói vehettek részt és kitiltották más karok érdeklődő hallgatóit és az intézmény több dolgozóját is. A Pannon Egyetem Hallgatói Önkormányzata felszólítja a Kar vezetését, hogy ne informálja félre a saját hallgatóit és teljeskörű, hiteles tájékoztatást adjon az Egyetem minden polgárának egy ilyen horderejű kérdésről.

A Pannon Egyetem Hallgatói Önkormányzata elhatárolódik a Műszaki Informatikai Kar Hallgatói Önkormányzat döntésétől, miszerint a MIK HÖK tagjai az elvárt kommunikációs kötelezettségeiknek eleget nem téve nem tájékoztatták a Hallgatói Önkormányzat vezetőit és előzetes döntésegyeztetés nélkül önállóan szavaztak a Műszaki Informatikai Kar Kari Tanácsán az Egyetemünket érintő kérdésről. Hivatkozva a Pannon Egyetem sajtóközleményére a Hallgatói Önkormányzat is megkéri a Műszaki Informatikai Kar Kari Tanácsának választott képviselőit, hogy a hallgatók érdekében a Kari Tanácsi tisztségükről mondjanak le, hisz ilyen döntés meghozatalával bizonyították, hogy nem képesek érdemben képviselni a Kar és Egyetemünk érdekeit.

A Pannon Egyetem Hallgatói Önkormányzata a végsőkig kiáll a Műszaki Informatikai Kar hallgatói mellett és elnézést kér minden hallgatótól, hogy vizsgaidőszakukat ezen információ terhe nehezítette meg. A Pannon Egyetem Hallgatói Önkormányzata a jövőben törekedni fog arra, hogy továbbra is a hallgatói érdeket képviselje, valamint a hallgatókat érintő kérdésekben – a város és az intézmény véleményét teljes mértékben figyelembe véve – a lehető legjobb módon járjon el.

 

Előzmények, kapcsolódó anyagok:

A Pázmány egyetem támogatja a csatlakozást

Hallgatók nyílt levele a rektorhoz

Porga Gyulát is megdöbbentette az egyetemi hír: megakadályozná a tervet

Az egyetemek testületei felelősségteljesen döntöttek

Márfi Gyula érseknek is fontos az egyetemmel való jó kapcsolat

A Pázmány Péter egyetemhez csatlakozna a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!