Életmód

2013.07.07. 09:44

Hosszú életet - de hogyan?

Tapolca - Amikor a hosszú élet titkáról faggatják az idős embereket, két dolog rögtön kiderül: annak titka a jókedv és az egészséges táplálkozás.

Tóth B. Zsuzsa

Husz Attila természetgyógyász szerint nem biztos, hogy viszonylag rövid átlagéletkorunk csak a táplálkozásnak köszönhető. Meggyőződése, hogy a napi stressz, az idegeskedés, a kilátástalanság és a sárga csekkek, bizony igencsak növelik koporsószögeink számát. Ha ezt a bizonyos statisztikát egzisztenciális körökre bontanánk, nagy valószínűséggel teljesen más eredményeket kapnánk. Mivel ez a szociológusok dolga, mi maradjunk meg a táplálkozásnál.

- Mi "szakértők" azt szoktuk mondani, hogy a magyar embernek "kétféle" gyomra van: vagy paraszt, vagy mediterrán. Vagyis van, aki a húsos zsíros dolgokat szereti, és van, aki a zöldségeket, tésztákat. Ha ezt a kétféle típust kezdjük el vizsgálni, érdekes eredményekre jutunk. Nincs jelentős különbség a különböző betegségcsoportok és a halálozási arány között, sőt, érdekes módon elbillen a vegetáriánusok, tésztások felé a mérleg nyelve. Vizsgálataink szerint ugyanis vannak közös dolgaik, mégpedig mindegyik csoport jelentős szénhidrátmennyiséget eszik, tejet, és burgonyát. Ha csak ezt a három dolgot csökkentjük vagy teljesen elvonjuk, sőt, ha még kicsit éheztetjük is a pácienst, a megbetegedések és a halálozási arány jelentősen csökken. Aztán ha elhagyjuk az étolajat, és a margarint, és elkezdünk zsírral főzni, akkor még a gyerekszületések száma is megszaporodik. Ugyanis a petesejtek beépüléséhez szükség van a zsírra - mondta a természetgyógyász.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!