Életmód

2013.08.10. 09:09

Nyári bőrápolás

Nyáron több megpróbáltatás éri a bőrünket, leggyakrabban az erős napsütés és a fokozott verejtékezés okozhat kozmetikai problémákat – tudtuk meg Kulcsár Istvánné Julika kozmetikustól.

Munkatársainktól

Mindez életkoronként és bőrtípusonként változó, de kellő odafigyeléssel nem kell a napozás örömeiről lemondani.

- Azonban 11 és 15 óra között soha ne tartózkodjunk tűző napon. A nyári szezonban jó, ha kéznél van mindig a táskánkban egy naptej, amit szükség esetén elővehetünk. A káros napsugarak ellen nem csak a strandon, hanem egy városi séta esetén is ajánlott védekezni, hiszen a hűsnek vélt fák árnyékában is könnyen le lehet égni. Minden alkalommal kenjük be egész testünket megfelelő faktorszámú naptejjel. Érzékeny bőrűek tartsák be az árnyék, félárnyék, napsütés sorrendet. Az ajkak védelmére is ügyeljünk, ma már sokféle UV-szűrőt tartalmazó színezett és színtelen ajakápolószer közül választhatunk. Fontos, hogy ne napozzunk sminkben. Az alapozó és a festék elzárja ugyanis a napfényt a bőrtől, ami gyulladást okozhat. Kerüljük a parfüm használatát is napfürdőzés közben, mert egyes összetevői pigment-rendellenességet okozhatnak. Figyeljük az anyajegyeinket is, ha lényeges elváltozást észlelünk méretükben, színükben, vagy megduzzadnak, azonnal forduljunk bőrgyógyászhoz – tanácsolja Julika.

Kulcsár Istvánné Julika kozmetikus szerint nyáron több megpróbáltatás éri bőrünket  (Fotó: Szám Dorottya)

Ajánlatos a fokozott izzadtság elkerülésére laza, jól szellőző, természetes alapanyagú ruha viselése. Alapos tisztálkodás után használjunk verejtékcsökkentő és szagtalanító dezodorokat. Jó, ha tudjuk, hogy a spray-k döntő része nem tartalmaz verejtékcsökkentő anyagot, csupán szagtalanításra szolgálnak, a stiftek azonban ilyen összetevővel is rendelkeznek. A verejték gyorsabb elpárolgását segítheti a hónaljszőrzet eltávolítása is.

Nyáron, a fokozott verejtékezés hatására a pórusok könnyebben eltömődnek, így nemcsak az arcon, de a háton, mellkason is pattanások jelenhetnek meg. A megelőzésben ilyenkor különösen fontos a rendszeres arctisztítás: reggel és este arctej és tonik használata. Testünket dörzshatású szivaccsal, mosdókesztyűvel tisztítsuk.

Megtudtuk még, hogy nyáron a sminkeléshez főleg a szem környékén tanácsos használni vízálló készítményeket, mert különben könnyen elkenődhet a smink az izzadástól. Színben követhetjük az éppen aktuális trendeket, de fontos, hogy a szem, a haj, a ruházat, de legfőképpen az egyéniségünkkel harmonizáljon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!