Életmód

2013.09.22. 07:42

Pilatessel az egészségért

Szinte hónapról hónapra új mozgásformák robbannak be a köztudatba. Sokan szeretik követni a trendeket, pedig alapjában véve minden ugyanarról szól: ha mozogsz, jobban érzed magad, és egészségesebb maradhatsz.

Szálka Sarolta

Bátor-Sóvári Mónika közgazdászként végzett, de a mozgás mindig is az élete része volt. Sokáig néptáncolt, majd megtanulta a standard és latin társas táncok alapjait, különböző aerobic órákon vett részt. Amikor az irodában ülőmunkát kezdett végezni, érezte, hogy szüksége van rendszeres, aktív kikapcsolódásra, hogy megelőzze a fizikai problémák kialakulását. - Annyira szerettem mozogni és táncolni, hogy e elvégeztem a Pannon Egyetem Sportintézetének aerobik sportedző szakát és egy pilates képzést. Amint megkaptam a papírokat, el is kezdtem órákat tartani. Először dance aerobikot, amely tökéletes szellemi és fizikai kikapcsolódás nyújt – mondja Móni.

Azoknak javasolja ezt a zsírégető edzésformát, akik szeretnek táncolni vagy fejleszteni akarják állóképességüket, mozgáskoordinációjukat és ritmusérzéküket. A pilates viszont azoknak jó, akik lassú, feszültséget levezető és tartásjavító órát keresnek. Egyszerre erősít és nyújt, szálkásítja az izmokat, az egész testet átmozgatja, serkenti a vérkeringést, javítja a koordinációt és segít a koncentráltabbá válásban. Alapszinten egyszerű gyakorlatokról van szó, könnyen elsajátíthatóak a pozíciók.

A gerinc- és kezdődő mozgásszervi problémákkal küzdők is kipróbálhatják, a speciális tartásnak köszönhetően stabilizálódik a gerinc. Az oktató tapasztalata az, hogy az sokan nem mernek eljönni dance aerobik órákra, mert túl bonyolultnak tűnik. A pilatessel kapcsolatos tévhit pedig az, hogy a lassabb tempójú mozgás kevésbé hatékony. Nem így van. Más edzéskombinációt és időtartamot igényel, ha fogyni szeretne valaki, vagy erősödni, formálni, szinten tartani. Fontos mindig a fokozatosság. Érezni kell, hogy valaki mit bír, nem szabad megszakadni, annak sérülés lehet a vége.

- A Balanced Body egy egész testet átmozgató zsírégető, alakformáló és tartásjavító elemeket tartalmazó tréning. Mivel a vendégek többsége heti két alkalommal vesz részt edzéseken, szeretném azt a legváltozatosabbá, leghatékonyabbá tenni.

Bátran próbálkozzon mindenki megtalálni a számára testhezálló és sikerélményt nyújtó sportot. Ha elkezdi valaki a rendszeres mozgás és a kezdeti nehézségek alatt kitart, akkor megérzi, hogy minden megváltozik körülötte. Tele lesz energiával, vagy legalábbis nem fárad el olyan hamar, és jól érzi magát a bőrében – mondja Móni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!