Életmód

2015.12.20. 20:49

Hogyan válasszunk természetgyógyászt?

Magyarországon betegekkel kizárólag államilag elismert egészségügyi végzettséggel rendelkező szakember dolgozhat, továbbá szigorú feltételeknek kell megfelelnie, hogy a legkorszerűbb és legbiztonságosabb ellátást nyújthassa.

Tremmer Tamás

A mai természetgyógyász-„piacon” nagyon sok szakember közül választhatunk. Sajnálatos módon az ,,önjelölt szakemberek” többsége egyáltalán nem rendelkezik államilag elismert végzettséggel és engedélyekkel, amik nemcsak a tisztességtelen tevékenység végzését, hanem a hozzájuk fordulókkal szemben is igen komoly egészségügyi kockázatot jelentenek. E vegyes kép kapcsán beszélgettünk a pápai Szabó Richárddal, aki fülakupunktúrás addiktológiával és reflexológiáva foglalkozik, a közelmúltban pedig kineziológus végzettséget is szerzett.

Leszögezte, Magyarországon betegekkel kizárólag államilag elismert egészségügyi végzettséggel rendelkező szakember dolgozhat, továbbá szigorú feltételeknek kell megfelelnie, hogy a legkorszerűbb és legbiztonságosabb ellátást nyújthassa. Azt, hogy ki végezhet természetgyógyászati tevékenységet, rendelet szabályozza. Jelezte, természetgyógyászat szakma nincs, ez egy szakmacsoport, és abban vannak az egyes szakterületek, amikből szakvizsga letétele után lehet kiváltani a működési engedélyeket. Államilag elismerten a következő szakterületekből lehet szakvizsgázni: reflexológia; akupresszúra; alternatív mozgás-, masszázsterápia; életmód-tanácsadó, terapeuta; fülakupunktúrás addiktológiai eljárások; fitoterápia; kineziológiai módszerek; alternatív fizioterápiai eljárások; szemtréning-eljárások; manuálterápia (orvos/gyógytornász képzés előfeltétele). Ezen szakmák vizsgáztatása az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központnál (ENKK) történik. Mindegyik szakmánál a vizsga előfeltétele az egészségügyi  és  természetgyógyászati alapismeretekről való számadás. Ezzel államilag elismert egészségügyi szakdolgozóvá válik, az ENKK automatikusan felveszi az alapnyilvántartásába, amit bárki megtekinthet a honlapjuk működési keresőjében. Minden szakember nevének beírásával ellenőrizhető, hogy szerzett-e államilag elismert bizonyítványt, avagy sem. Ha nincs a nyilvántartásban, onnantól fenntartásokkal kell kezelni a végzettségét és így a tudását is. Itt egyébként a többi egészségügyi szakdolgozót, az orvosokat és a klinikai szakpszichológusokat is ellenőrizhetjük, tette hozzá Szabó Richárd, aki utalt arra a sajtóhírre, mely szerint valaki éveken át vizsga nélkül praktizált.

Néhány természetgyógyász-szakterület esetén a tevékenység csak rendelőben végezhető. Itt szigorú szabályokat kell betartania a tevékenységét végzőnek: például a kezelőhelyiség mérete szabályozott; külön váróhelyiség szükséges a betegnek; csaptelep kell a kezelőben; külön mosdót kell kialakítani a személyzetnek és a betegeknek, a betegjogi képviselő elérhetőségét el kell helyezni a váróban, és a többi. Folyamatos biztosítást kell kötni a betegek számára, mint minden egészségügyi tevékenység során.

A működési engedélyt ötévente meg kell hosszabbítani az egészségügyi szakdolgozókra vonatkozó kreditgyűjtési szabályoknak megfelelően: különböző kreditpontértékű továbbképzéseken kell részt vennie minden öt évben, és csak így hosszabbíthatja meg a működési engedélyét újabb öt évre. Az ENKK működési keresőjében a működési nyilvántartási szám és a megfelelő dátumok segítségével ez is ellenőrizhető.

Egy hivatásos természetgyógyásznak kötelező 30 évig tárolandó egészségügyi dokumentációt vezetnie, amit jogszabályok szabályoznak. A legelső alkalommal minden természetgyógyásznak rögzíteni kell a személyi adatokat, tájékoztatni a kezelés kizáró okairól és a tudnivalókról. Ha szükséges és indokolt, orvoshoz irányítja a beteget. Minden kezelés során rögzítenie kell az elvégzendő kezeléseket, ez elektronikusan is megtehető. Ha sohasem látunk dokumentálást, könnyen felmerülhet a gyanú, hogy nem jó helyen járunk. Jogunkban áll elkérni a terapeuta bizonyítványát, ha nem érezzük biztosítottnak a megfelelő szaktudást.

A megfelelő szakképzettség hiányában nincs biztosíték a hatékony beavatkozásra, a biztonságra, a sterilitásra, a titoktartásra, a folyamatos továbbképzésekből eredő naprakészségre. Természetesen az engedély megléte ugyan nem garancia a minőségi szolgáltatásra, de legalább egy információ arról, hogy az adott szak(ok)on végzett természetgyógyász szakmai rátermettségéről egy államilag kinevezett szakértőkből álló vizsgabizottság előtt tanúbizonyságot tett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!