Életmód

2016.06.26. 14:20

Kocogással szuper eredményeket érhetünk el

Itt van a nyár, és a szikrázó napsütés mindenkit a szabadba csábít. Ilyenkor az edzéseket is szívesebben végezzük a természetben.

Napló-információ

Nincs is jobb, mint egy kis futás a hegyen vagy a Margitszigeten. Gyarmati Panka is a szabadban szeret kocogni, és mivel csak nemrég kezdte el a következő szezonra való felkészülést, elsősorban a fokozatosságra törekszik. A snowboard-bajnok szerint erre mindenkinek érdemes odafigyelni, ha pedig a napi hajtást követően nehezen indulunk el a futópályára, Panka elmondja, hogyan pörgessük fel magunkat edzés előtt, alatt és közben.

Kocogással már hetek alatt is szuper eredményeket érhetünk el. A bikiniszezon előtt még van egy kis időnk, hogy formába hozzuk magunkat: bújjunk bele a futócipőnkbe, rakjunk be valamilyen pörgős zenét.

Legyen elég energiánk! A reggelire már nem is emlékszünk, az ebédet pedig rég elfelejtettük? A szervezetünk tehát energiáért, vagyis szénhidrátért kiált. Adjuk meg neki, amire vágyik, viszont figyeljünk arra, hogy sportolás előtt könnyen emészthető, egyszerű szénhidrátokat válasszunk. Egy energiaital például tökéletes erre a célra, utána biztosan bírni fogjuk majd a tempót. Sőt, a szénhidrátok mellett koffeint és vitaminokat is tartalmaz, amelyek növelik a teljesítményt. Fogyasztás után a koffein 30-45 percen belül felszívódik és 1-2 órán belül éri el a legmagasabb koncentrációt a vérben, így egy doboz a testünk motorja lehet intenzív mozgás közben. Arra viszont figyeljünk, hogy az energiaitalokat nem folyadékpótlásra szánják, ezért fontos, hogy intenzív sportolás közben sok vizet fogyasszunk!

Gyarmati Panka is a szabadban szeret kocogni, és próbál törekedni a fokozatosságra is Fotó: www.redlemon.hu

Vonjuk be a barátainkat! Kössük össze a kellemest a hasznossal és kerítsünk magunknak egy barátot vagy ismerőst, akivel együtt futhatunk! Társalogni ilyenkor viszont csak a legrutinosabb sportolók tudnak, így csevegés helyett koncentráljunk a megfelelő levegővételre - állandó ütemet tartva, a levegőt orron beszívva, szájon át kilélegezve - és az előttünk álló távra. Ráadásul így az edzéseket elsumákolni is nehezebb, hiszen ha kihagyjuk, cserbenhagyjuk a futócimboránkat. Ha pedig nincs olyan barátunk, aki épp ráér, jó trükk, ha kiszemelünk egy előttünk futót, és vele tartjuk a tempót.

Felejtsük el a futópadot! Gépi edzéskor a szalag mozog alattunk és nincs szélellenállás, tehát a haladáshoz nincs szükségünk olyan erőkifejtésre, mint a szabadtéri futások alkalmával.

A kültéri edzés előnye továbbá, hogy több oxigénhez jut a szervezetünk, és mivel nem vagyunk helyhez kötve, a sebességet mi magunk generáljuk, akkor sprintelhetünk vagy lassíthatunk, amikor csak akarunk. Ráadásul a többi futót látva nekünk sem lesz kedvünk lemaradni.

Állítsunk össze egy ütős zenelistát! Ha meghalljuk az olyan klasszikusokat, mint az az Eye of the Tiger vagy a Don t Stop Me Now, úgy érezzük, olyan erő szabadul el bennünk, hogy akár a maratoni táv is menne. Állítsunk össze lejátszási listát külön normál tempójú futáshoz, sprinthez, valamint a levezető kocogáshoz, így amikor feladnánk, csak tegyük be az aktuális kedvenc számunkat és garantáltan menni fog még egy kör. Ha nem szeretünk zenére futni, akkor figyeljünk a saját légzésünk ütemére és a természet hangjaira, és kapcsoljuk ki magunk körül a világot.

Ne adjuk fel! Ahogy minden edzésforma, a futás is csak akkor lesz hatékony és eredményes, ha rendszeresen csináljuk.

Heti háromszor egy óra mozgás már annak számít, és egészséges, rostokban, valamint vitaminokban gazdag, szénhidrátszegény táplálkozással valósággal leolvadnak rólunk a kilók. Ráadásul a rendszeres futás folyamatos sikerélményt is ad: az eredmény nemcsak kívül látszik majd, hanem a szív- és érrendszerünk is hálás lesz érte. Sőt, a mozgás endorfint, vagyis boldogsághormont is termel, így garantáltan vidámabbnak érezzük majd magunkat néhány kör után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!