Életmód

2016.12.05. 15:34

Vigyázat, jojó effektus! Módszerek, melyek többet árthatnak, mint használnak

Szinte minden hónapban felröppen egy újabb hír egy új fogyókúrás módszer, készítmény kapcsán. A legtöbb esetben többet ártunk testünknek, mint használnánk.

Forgács Ádám

Hallottál már a jojó effektusról? Esetleg a saját bőrödön tapasztaltad a drasztikus koplalás, divatos, átgondolatlan fogyókúrák negatív élettani hatását? Sajnos rengeteg diétás készítmény, módszer látott napvilágot az elmúlt években, melyek gyors és hatékony fogyást ígértek. A fogyni vágyó emberek többsége első körben a könnyebb utat keresi és megpróbál olyan ,,csoda”-készítményeket, módszereket keresni, melyek a legkisebb ráfordítással a legnagyobb hatást ígérik. Az emberi kétségbeesettség, a társadalmi nyomás, külső-belső okok hatására kezdeményezett első megnyilvánulása ez a fogyókúrának. Az ilyen fajta tettlegesség teljesen megbocsátható, jómagam is volt, hogy leemeltem a polcról ezeket a csodaszereket, majd vártam a hatást. Persze az elmaradt. Idővel az ember rájön, hogy sajnos más lehetőség nem maradt, mint átgondolni a lehetőségeinket és önerőből nekiállni egy olyan diétás módszernek, mely illik az étkezési szokásainkhoz és hosszú távon is tarthatónak bizonyul majd.

A divatos diéták közé tartozik a káposztaevés, a paradicsomdiéta, levesdiéta, gyümölcsnap is. Sajnos a legnagyobb probléma ezekkel a módszerekkel, hogy rettentő egyoldalúak. Legtöbb esetben, mire kiváltanák a hatásukat, abbahagyjuk, megunjuk, megundorodunk tőlük. Sőt, ha eredményt el is érünk velük, valószínűleg a normál étkezésre való visszaállás után a leadott kilók újból jelentkeznek, ebben az estben örülhetünk, ha nem duplázódik meg a leadott súlyfelesleg. Így el is értünk a jojóhatáshoz. Az egyoldalú táplálkozás révén kiéheztetjük a szervezetünket olyan tápanyagokra, melyeket nem adtunk meg neki. Majd, mikor visszaállunk, a szervezetünk porszívó módjára duplán szívja fel ezeket a tápanyagokat. Az ismeretségi körömben rengetegen vannak, akik azt gondolták, ha szedik ezeket a készítményeket, majd sikeresen megszabadulnak a nem kívánatos zsírpárnáktól. A fogyókúrás készítményekkel az a probléma, hogy nem értelmezzük helyesen a leírást. Miszerint ezek étrend-kiegészítők. Segítenek támogatni diétánkat, önmagában azonban nem fog lefogyasztani egy kapszula.

Az első és legfontosabb az elhatározás. Ha ez megvan, akkor meg kell értenünk, hogy ha a diéta életmód-változtatással jár együtt, akkor nem tér vissza a leadott súly. Ajánlott a kalória lassú csökkentése, kis léptekkel kell előrehaladni. Meg kell vizsgálnunk, melyek azok az élelmiszerek, amelyek felelősek lehetnek az elhízásunkért. Érdemes egy héten keresztül megvizsgálni étrendünket és lejegyezni étkezi szokásainkat, így hamar kiderül, hol a hiba a rendszerben. Érdemes szakember tanácsát kérni, mielőtt életmódváltásba kezdünk. Segítséget kérni olyan emberektől, akiknek sikerült, ahelyett, hogy összevásárolunk mindenféle csodaszert, vagy éppen belekezdünk egy végzetesnek mondható fogyókúra-sorozatba, mely többet árt, mint használ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!