Foci

2011.11.22. 11:08

Foci halálfélelemben: ''Ha szólunk, előkerül a kés''

Ajka, Veszprém - Túlzás lenne azt állítani, hogy égtek a telefondrótok hétfőn a szerkesztőségben, de tény, több, egymástól független forrásból is tudomást szereztünk róla: nem mindennapi esemény történt az egy nappal korábban rendezett Devecser-Csetény megyei első osztályú labdarúgó mérkőzésen.

Horváth Gábor

"Szerintem, ha ez így folytatódik, kizárják a Devecsert a bajnokságból" - mondta egy névtelenséget kérő megyei I-es labdarúgó, aki arra utalt, hogy az együttes néhány szurkolója sorozatosan túllépi azt a bizonyos határt, amelyen belül még nem fullad botrányba egy meccs.

Az utolsó őszi fordulóban a Csetényt fogadta a Devecser, s a rangadót ugyan szerencsésen lejátszották, a pályán kívül sajnálatos események történtek.

- Izgalmas meccset játszottunk és amikor a 90. percben belőttük az ötödik gólunkat, kicsit nálam is elszakadt a cérna, örömömben berohantam a pályára. Ahogy jöttem le, láttam, hogy a hazai szurkolók nekimentek a csetényieknek és ütnek, akit érnek  - nyilatkozta lapunknak Kerner János, a vendégcsapat edzője.
 
- Semmi problémám a devecseri egyesülettel és a játékosokkal, de ez a közeg, amiben szerepelnek, nem méltó a labdarúgáshoz. Még sosem tapasztaltam olyat, hogy egy kiállított ifijátékost a pályán kívül megverjenek. Az egyik devecseri focistát megkérdeztük: miért nem csináltok valamit? Az volt a válasz, "nem lehet nekik szólni, mert egyből előkerül a kés."

A találkozót követően együtt vonult a csapat az öltözőbe és örültünk, hogy épségben beértünk, halálfélelmem volt - jelentette ki a tréner, aki hozzátette: a rendezők nem biztosították az épület menedékébe vonulást (a Devecser a vörösiszap-katasztrófa óta az ajkai Bányász-pályán játssza hazai meccseit, az öltöző pedig a távolabb lévő sportcsarnokban van - a szerk.), ráadásul neki úgy tűnt, a megkülönböztető ruhások körülbelül fele illuminált állapotban volt, alkoholos befolyásoltság alatt állt. Magyarán: részegen tántorgott a pálya mellett.

- Ez butaság, nem voltak ittasak - reagált megkeresésünkre Heizler Gábor. A Devecser SE szakosztály-vezetője elmondta: nagyon sajnálja a történteket, de a rendezést meg kell védenie. - A legtöbb helyen nem alkalmaznak olyan sok rendezőt, mint nálunk, a mi meccseinken már régóta 12-en látják el ezt a feladatot, míg másutt csak négyen-öten vannak. Az igazság az, hogy örülünk, ha találunk ennyi embert. Főleg, mióta Ajkára kell utazni. Szívességből vállalják ezt a feladatot, akadnak köztük nők és idősebb bácsikák, érthető, hogy ők nem ugranak a verekedők közé.
A Csetény SE elnöke közvetlen közelről tapasztalta meg a hazai szurkolók hevességét, úgy, hogy egy rövid ideig ő is célpontba került.

- Három, vagy négy ember támadta meg a csetényi tábort. Dulakodás tört ki, pofonok csattantak. Próbáltam csitítani őket, erre az volt a reakció, hogy egyikőjük hozzám is oda akart jönni, egy másik ember húzta vissza. Azt gondolom, a szóban forgó drukkerek keresték a balhét, a rendezőség pedig nem állt a helyzet magaslatán - mondta Kottyán Károly.

Az eseményekről objektív leírást a helyszínen tartózkodó szövetségi ellenőr adhat, de a megyei labdarúgó szövetség a fegyelmi bizottság határozatáig nem kíván nyilatkozni. Ha a bizottság meghozza ítéletét, természetesen beszámolunk az abban foglaltakról, illetve ugyanúgy az ellenőr jelentéséről is.

Folyt a vér a gyulafirátóti sporttelepen

Nem a Devecser-Ugod találkozó volt az egyetlen balhés meccs a zárófordulóban. A rendőrségtől kapott tájékoztató szerint, az Ugod gyulafirátóti játéka szintén nem csak a futballról szólt. "A hazai szurkolótábor tagjai között szóváltás alakult ki, melynek eredményeként egy 21 éves, helyi lakos arcul ütött egy másik nézőt. A megtámadott egyensúlyát vesztve elesett, orra vérezni kezdett és rövid időre az eszméletét is elvesztette. A támadót a rendőrök előállították."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!