Gazdaság

2009.02.11. 03:29

Munkaügy: Sokkolóan sokan várnak

<b>Megyei körkép</b> - Veszprém megye munkaerő-piaci pozíciója a közép-dunántúli régió átlagánál az év során mindvégig kedvezőtlenebb volt, az országosan mértnél azonban rendre kedvezőbb. Egy év alatt négy százalékkal nőtt a munkanélküliek száma megyénkben.

Tremmer Tamás

Tavaly éves szinten összesen 27 531 embert vettek nyilvántartásba Veszprém megye kilenc kirendeltségén, ami 12,7 százalékkal (3107-tel) több, mint 2007. január 1-je és december 30-a között. 

A válság hatása már érződik a megyében, legtöbben november és december hónapokban veszítették el állásukat. 

Sümeg kivételével a térségek mindegyikében többen jelentkeztek a kirendeltségen, mint az előző évben. Várpalotán csaknem harmadával, de Balatonalmádiban is 27,5 százalékkal nagyobb számban kerültek be a nyilvántartási rendszerbe. 

Szerencsére többen is állást találtak, így kikerültek a regiszterből. Az ő számuk (24 600) mindössze 3,1 százalékkal magasabb a 2007. évinél. Így is a nyilvántartott álláskeresők tavalyi átlagos száma (13 906) Veszprém megyében négy százalékkal volt több, mint a 2007. évben. 

A tavalyi év során - két hónap kivételével - mindvégig többen voltak, mint egy évvel korábban. 

A munkanélküliek éves számában a megyei átlagot kissé meghaladó növekedés következett be Pápa, Tapolca és Veszprém térségében. Balatonalmádi, valamint Várpalota vonzáskörzetében ugyanakkor számottevő mértékben (hatodával, illetve tizedével) emelkedett a regisztráltak átlagos száma. 

A tavalyi évben 11 hónapon keresztül rendre több állásnélküli volt Pápa, Tapolca és Balatonalmádi térségében, mint 2007-ben, az év második felétől jelentősen romlott Várpalota körzetének munkaerő-piaci helyzete is. 

Ajka körzetében a májustól októberig mutatkozó pozitív trendek után az év végére ugyancsak számottevő mértékben meg-emelkedett a nyilvántartott álláskeresők száma.

A nyilvántartott álláskeresőknek a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított megyei éves átlagos mutatója 8,2 százalék, mely a régió átlagánál 1,1 százalékponttal magasabb, az országos átlagnál viszont 1,8 százalékponttal kedvezőbb. 

A nyilvántartott álláskeresőknek a gazdaságilag aktív népesség százalékában mért tavalyi évi átlagos aránya a megye öt térségében (Várpalota, Balatonalmádi, Pápa, Tapolca és Veszprém) volt magasabb a tavalyelőttinél. 

A megyeszékhely, Zirc, valamint Balatonfüred térségi mutatószámának éves átlaga kisebb a közép-dunántúli régió egészében mértnél is. 

Balatonfüred foglalkoztatási körzetének munkaerő-piaci pozíciója a novemberi stagnálástól eltekintve hónapról hónapra kedvezőbb volt, mint az előző évben. Veszprém térségében az év első hat hónapjában, míg Zirc körzetében az első három negyedévben volt jobb a helyzet, mint az előző évben. 

A másik relatív mutató a nyilvántartott álláskeresőknek a munkavállalási korú népességhez viszonyított aránya, ami megyénkben éves szinten 5,7 százalék volt tavaly. Ez a régió átlagánál 0,8 százalékponttal rosszabb, az országos középértéknél azonban egy százalékponttal jobb. 

Az év egészét tekintve Balatonfüred, Zirc, valamint a megyeszékhely körzetének átlagos mérőszáma kedvezőbben alakult a közép-dunántúli régió átlagánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!