Gazdaság

2010.01.28. 14:11

Kéz a kézben a válság leküzdéséért

Az MGYOSZ a magyar gazdaság legfontosabb vállalatait és a legbefolyásosabb vezetőit tömörítő szervezetként és a BUSINESSEUROPE tagjaként aktív szerepet kíván vállalni 2010. január és 2011. június között az EU-s elnökségi trió munkájában, a spanyol és a belga munkaadói szövetségekkel együtt - mondta Futó Péter, az MGYOSZ elnöke.

Osváth Sarolta

Spanyolország, Belgium és Magyarország egymást követően, 2010. január és 2011. június között látja el az Európai Unió elnökségi feladatait.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) a spanyol (CEOE) és belga (FEB) gyáriparosok szövetségével közösen erre az időszakra közös programot dolgozott ki, amely az európai munkaadók prioritásait tartalmazza.

A Kéz a kézben a válság leküzdéséért című program középpontjában a lisszaboni szerződés hatálybalépésének elősegítése, a szerkezeti reformok végrehajtása, a biztonságos energiaellátás biztosítása és az EU nemzetközi kapcsolatainak erősítése áll - tudtuk meg Futó Pétertől, az MGYOSZ elnökétől.

A 2010 januárjában megkezdett hármas európai uniós elnökség számára a közös, magyar, belga és spanyol munkaadói szakmai javaslatcsomag-program kijelöli azokat a súlyponti területeket, amelyeket a soros uniós elnököknek prioritásként kellene kezelni az elkövetkező időszakban  hangsúlyozta az MGYOSZ elnöke. 

Véleményünk szerint mindenekelőtt kiszámítható és stabil jogi szabályozásra van szükség az unió versenyképességének, nemzetközi súlyának erősítése érdekében. Csökkenteni kell a kis- és középvállalatok adminisztrációs terheit, fontos feladat a kulcsfontosságú jogszabályok egyszerűsítése. Lényeges feltétel az is, hogy az unió országaiban érvényes szabályozásokat a tagállamok időben átvegyék és alkalmazzák. A cél, hogy protekcionizmustól mentes, a tiszta verseny szabályaira épülő jogi környezet alakuljon ki az európai belső piac megerősítése érdekében.

Az idei évben megkezdett új reformprogram az MGYOSZ, a CEOE és a FEB szerint akkor lesz minden téren sikeres, ha uniós szinten további erőfeszítéseket teszünk a gazdaságközpontú K+F területén - mondta. Nehéz gazdasági periódusokban ugyanis az európai intézményeknek a gazdasági pillér megszilárdítására, a versenyképesség növelésére, az innováció és a kedvező üzleti környezet megteremtésére kell koncentrálniuk. Elsődleges feladat a tudásalapú gazdaság kialakítása, egyebek közt például az innováció és az oktatás serkentése.

A munkaadói szervezetek kiemelt területnek tekintik az energiaellátás biztonságát és az éghajlatváltozás mérséklését. A munkaadók szempontjából fontos, hogy az ezzel kapcsolatos intézkedések a vállalatok számára a lehető legalacsonyabb költséggel, illetve rugalmas megoldások alkalmazásával történhessenek. Gondolni kell az ipar bevonásával a környezetvédelmi K+F ösztönzésére is - figyelmeztet a teendőkre a javaslatcsomag.

Nem kétséges, hogy a gazdasági válság eredményes kezelése nemzetközi összefogást igényel - emelte ki Futó Péter. Úgy véljük, hogy ebben az Európai Unió kulcsszerepet vállalhat. Különösen határozott fellépést tartunk szükségesnek a szabad piacok megnyitásával kapcsolatban, valamint a piaci versenyt torzító tényezőkkel, például a protekcionizmussal szemben.

Magyarország szerepéről elmondta: A hat hónapos soros elnökség kivételes lehetőséget nyújt arra, hogy a számunkra fontos kérdéseket az európai politikai és gazdasági menetrend középpontjába állítsuk.  Mindhárom munkaadói szövetség vezetői bíznak abban, hogy javaslataikat a hármas elnökség figyelembe veszi a munkaprogram véglegesítésekor, az elnökségi feladatok végrehajtása során pedig fontos szerepet kap a munkaadói szervezetekkel való rendszeres szakmai konzultáció.

*

A BUSINESSEUROPE - korábban UNICE - 1958-ban alakult meg, Európa legbefolyásosabb munkaadói érdek-képviseleti szervezeteként 34 ország 40 munkaadói szövetségét tömöríti, 25 multinacionális vállalat pedig közvetlenül is tagja.

A BUSINESSEUROPE 20 millió kis-, közép- és nagyvállalatot képvisel, amelyek összesen 106 millió embernek adnak munkát az unióban. Az MGYOSZ 2005 óta tagja a szervezetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!