Gazdaság

2010.10.19. 17:54

Dinamikus pályán - A kormány terheket vesz le a vállalkozások válláról

Veszprém - Az új kormány dinamikus pályára állítja a magyar gazdaságot, terheket is levesz a vállalkozások válláról, hogy növelni tudják versenyképességüket. Az állam ne mumus legyen, hanem partner.

Tremmer Tamás

A Veszprém megyei gazdasági élet szereplői ezúttal személyesen értesülhettek a tervezett és a már bekövetkezett kormányzati változásokról. Immár negyedik alkalommal vállalkozott arra a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, az APEH Közép-dunántúli Regionális Igazgatósága és a Napló szerkesztősége, hogy a Központi Statisztikai Hivatal elemzését is felhasználva létrehozza az előző év gazdasági teljesítményeit feldolgozó kiadványát.

A bemutató kapcsán szervezett fórumon  dr. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a versenyképesség növelését hangoztatta. Természetesen nem mulasztotta el ismertetni az Új Széchenyi Tervet, amely a gazdasági felemelkedés kereteit biztosítja.

A miniszter szólt a hétfőn bejelentett II. kormányzati akciótervről. Ennek keretében három évig évi 161 milliárd forint válságadót várnak három ágazattól. Leszögezte, az egységes személyi jövedelemadó kulccsal senki nem járhat rosszabbul.

A fórumon előadást tartott  dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter, aki a közigazgatás átalakításáról, a vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentéséről tájékoztatott. Manapság egy hivatalos ügy elintézése idegőrlő, fojtogat a bürokrácia, az emberek nem bíznak az állami intézményrendszerben. Kifejtette, rosszul működő közigazgatás rontja a gazdaságot. A kulcsszó: bizalom. Az elmúlt évtizedben elképesztő méreteket öltött a jogszabályok változékonysága, ezért meg kell teremteni a jogrendszer stabilitását.

A kedden bemutatott kiadványból kiderült, Veszprém megye évek óta legeredményesebb cége a Continental veszprémi leányvállalata, amelynek tavalyi árbevétele 57 milliárd forint volt. Mögötte a péti Nitrogénművek Zrt. (45 milliárd), valamint a szintén veszprémi Valeo Auto-Electric Kft. (29 milliárd) teljesítménye áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!