Gazdaság

2011.06.24. 04:17

Mielőtt lángra kap a gabonatábla

Megyei körkép - Országszerte több száz gabona, kazal, vagy boglyatüzet kell eloltaniuk a tűzoltóknak. Megyénkben május vége óta tűzgyújtási tilalom van: a szakemberek óvatosságra intenek a mezőgazdasági munkálatok során is.

Németh F. Bernadett

- Felhívjuk a gazdálkodók figyelmét, hogy a kalászos termény betakarítási, kazalozási, szalmaösszehúzási és bálázási munkáiban csak az a tűzvédelmi követelményeknek megfelelő, legalább egy, az érvényben lévő hatályos szabványoknak és jogszabályoknak megfelelő, 21A és 113B vizsgálati egységtűz oltására alkalmas tűzoltó készülékkel is ellátott erő- és munkagép, valamint egyéb jármű vehet részt, amelynek tűzvédelmi felülvizsgálatát a betakarítást megelőzően az üzemeltető elvégezte - figyelmeztetett Bakos György tűzoltó őrnagy, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője.

Elmondta: a jármű megfelelő állapotáról szemlén kell meggyőződni, amely tervezett időpontját nyolc nappal előbb írásban az illetékes hivatásos önkormányzati tűzoltóságra be kell jelenteni. A szemléről jegyzőkönyvet kell készíteni, amelyek egy példányát a járművön el kell helyezni és a szemlét követő 8 napon belül a tűzoltóságnak meg kell küldeni. A gépszemléket, szárítóberendezések felülvizsgálatát a gazdálkodók végezhetik.

Bakos György hangsúlyozta: a betakarítási munkában résztvevő erőgépek, valamint kombájnok és munkagépeknél is kötelező kellék a kézi tűzoltó készülék. Célszerű naponta egyszer az akkumulátorok megfelelő védőburkolatát, a kipufogó és szikrafogó berendezések felülvizsgálatát, illetve a motortér tisztaságát ellenőrizni. Figyelni kell, hogy sehol se csepegjen a gázolaj, mert ez nagyban hozzájárulhat egy esetleges tűz terjedéséhez. A gabonatáblán, illetve tarlón tilos üzemanyaggal feltölteni a munkagépeket.

 

 

A munkálatokkal kapcsolatban különös figyelmet kell fordítani arra, hogy az aratást lehetőleg közút, illetőleg vasútvonal mentén kell először elvégezni, ezek mellett - aratást követően - legalább három méter széles védőszántást kell kialakítani.
 
- Gabonatáblán dohányozni még a járművek vezető fülkéiben is tilos! Nem csak az aratásban dolgozóktól várunk el nagyobb odafigyelést és körültekintést, hanem a gépjármű és vasúti közlekedésben résztvevőktől is, hiszen akár egy felelőtlenül eldobott cigarettacsikk is okozhat tüzet, ezáltal felbecsülhetetlen károkat.
- Felhívjuk a figyelmet, hogy a hulladékok nyílt téri égetése tilos - emlékeztetett a szóvivő, hozzátéve: a betakarítási munkák alatt a tűzoltóság munkatársai folyamatosan ellenőrizni fogják a gabonatáblákon végzett munkák tűzvédelmi szabályainak betartását például tankolás, védőszántás, erő- és munkagépjavítás, szalmaösszehúzás, kazalozás, illetve a dohányzás vonatkozásában. A tűzvédelmi szabályok megszegőivel szemben a tűzoltóság helyszíni bírságot szab ki, vagy szabálysértési feljelentést kezdeményez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!