Gazdaság

2011.06.09. 18:10

Otthon az erdőben

Balatoncsicsó/Szentjakabfa - Férőhelyében ugyan nem, de funkciójában, felszereltségében, progjamjaiban jelentősen megújul a Bakonyerdő Zrt. Balaton-felvidéki erdei iskolája.

Tremmer Tamás

A megye meghatározó erdőgazdasága az erdőgazdálkodás mellett kiemelten foglalkozik az erdők közjóléti funkcióival, az oktatással, neveléssel. Ez utóbbi célokat jól szolgálják az erdei iskolák, amelyekből a Bakonyerdő Zrt. kettőt is tart fenn. Mindezt Varga László, a társaság vezérigazgatója mondta azon a csütörtöki tájékoztatón, ahol bejelentette, a Szentjakabfa melletti erdőtömbben található Balaton-felvidéki erdei iskolájukat fejlesztik.

Az egykori erdészeti szolgálati lakásokból kialakított erdei iskolát 2004. áprilisában avatták, a komplexumot azóta több ütemben bővítették, legutoljára 2008-ban. Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy tavaly 2870 vendég 6950 éjszakát töltött itt.

Az érdeklődés fenntartása, a lehetőségek bővítése érdekében további fejlesztésekről döntöttek. A beruházás teljes költsége 64,9 millió forint, amihez uniós pályázaton 58 millió forint támogatást nyertek. A munkákat a napokban kezdték, s 2012 január végéig el kell készülniük.

Varga László kijelentette, a tulajdonosok elvárásainak megfelelően folyamatosan erősítik az erdő közjóléti szerepét. A közjóléti objektumaik számát - anyagi erejükhöz mérten - folyamatosan növelik, a meglévők karbantartására pedig évi 40 millió forintot áldoznak.

 

A pályázatban komplex célokat jelöltek meg, tájékoztatott Farkas Zsuzsanna, az eredi iskola vezetője. Így az épületek felújítása, funkcióbővítése mellett (a férőhely növelését nem támogatták a kiírók) új eszközök beszerzésére, az erdei iskolában tartott oktatói programok bővítésére is lehetőségük nyílik. Kialakítanak egy új, 40 személyes közösségi termet, a tetőtérben létrehoznak három szenzitív, érzékszervekre épülő (látás, hallás, tapintás) élménytermet. A felújítás az akadálymentesítés szellemében történik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!