Gazdaság

2011.09.20. 07:06

Szürkülőben a statisztika

Megyei körkép - Az építőipar helyett tavaly óta immár a személy- és vagyonvédelmi tevékenységet ellátó munkáltatók állítják ki magukról a legkedvezőtlenebb képet, mivel itt a legjelentősebb a feketefoglalkoztatás.

Tremmer Tamás

Az idei év első nyolc hónapjában 525 munkáltatónál 5391 dolgozó foglalkoztatásának jogszerűségét ellenőrizte a Veszprém Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szak-igazgatási Szerve Munkaügyi Felügyelősége. A vizsgálatok során a munkáltatók 60,6 százalékánál találtak munkaügyi jogsértéseket, ami a munkavállalók 48 százalékát érintette. A tavalyi év hasonló időszakához képest kedvezőbb a kép, hiszen 2010-ben a jogsértési arány 77,1, illetve 52 százalék volt, tájékoztatta lapunkat Jákli Tibor igazgató-helyettes.

A jogkövetési magatartás javulását mutató eredmények többek közt a munkaügyi hatóság következetes ellenőrzéseinek is köszönhetők. Megfigyelhető a munkáltatók körében a foglalkoztatási kultúra javulása és a jogszabályi rendelkezések alaposabb ismerete is. Veszprém megyében a felügyelőség által idén vizsgált munkáltatók 26 százaléka foglalkoztatott feketemunkásokat, az ellenőrzéssel érintett munkavállalók 13 százaléka nem volt bejelentve. A munkaviszony jogszerű létesítésének vizsgálata a munkavállaló szolgálati idejének, a társadalombiztosítási ellátásainak védelmét szolgálja, szögezte le Jákli Tibor. A társadalom jogos elvárása, hogy a közterhek és járulé-kok megfizetése az érintettek részéről megtörténjen.

Az ellenőrzések alapján megállapítható, hogy az építőiparban erőteljesen érezhető a gazdasági válság hatása, így a korábban szabálytalanul foglalkoztatott munkaerő egy része eltűnt, feketemunka már csak elvétve fordul elő. A fővállalkozók jellemzően azokat a gazdasági társaságokat részesítik előnyben, amelyek rendezett munkaügyi kapcsolatokkal, valamint megfelelő létszámmal és szakértelemmel és felszereltséggel rendelkeznek.

A mezőgazdaságban az egyszerűsített foglalkoztatás hatályba lépése óta a foglalkoztatás leginkább így történik. E területen az előző évekhez képest lényegesen kevesebb esetben kellett bírságolni. A kereskedelmet és vendéglátást az elmúlt időszakban lefolytatott akció-ellenőrzések fokozottan érintették. A súlyos jogsértések közül jellemző a munkaszerződés és bejelentés nélküli foglalkoztatás, valamint a munkaidő-nyilvántartás hiánya vagy hiányos vezetése.

A feldolgozóiparban nem jellemző a bejelentés nélküli foglalkoztatás, ezzel szemben a munkaidővel, pihenőidővel és ezek nyilvántartásával, valamint a munkabérrel és a szabadság kiadásával kapcsolatos jogsértéseket jelentős arányban követik el a munkavállalók hátrányára.


- A személy- és vagyonvédelmi cégek esetében a foglalkoztatási morál továbbra sem jogkövető.

- Még mindig itt a legkedvezőtlenebb a helyzet, magas a feketén foglalkoztatottak száma.

- A bejelentés nélküli munka mellett sokszor más szabályokat sem tartanak be.

- A szabálytalankodó munkáltatók sok esetben akadályozzák a hatóság munkáját, a kért dokumentumokat nem mutatják be, az eljárás befejezését késleltetik.

- Az ágazatra jellemző foglalkoztatási gyakorlat alapján rendszeresen találkoznak alvállalkozói láncolatok sorával, és a lánc alján megnevezett munkáltatók sokszor elérhetetlenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!