Gazdaság

2011.10.17. 09:00

Fiatalok munka nélkül

Megyei körkép - A nyilvántartott pályakezdő álláskeresők száma megyénkben az elmúlt egy hónapban számottevően nem változott.

Tremmer Tamás

Az augusztusi zárónapon Veszprém megye kilenc munkaügyi kirendeltsége 1221 pályakezdő álláskeresőt tartott nyilván. A regisztrált pályakezdők száma az eltelt 30 napban számottevően nem változott (0,2 százalékkal csökkent), az egy évvel ezelőttinél viszont mintegy ötödével vannak kevesebben. Veszprém megye az ország azon 13 megyéje közé tartozik, ahol az eltelt egy évben - Vas és Zala megye után a legnagyobb mértékben - csökkent a nyilvántartott pályakezdő álláskeresők száma. A forgalmi adatok szerint Veszprém megyében az év nyolc hónapjában összesen 270 fiatal regisztráltatta magát, és 273-an távoztak a nyilvántartásból. A belépők harmada jelentkezett először a kirendeltségeken. A rendszerbe bekerülők száma tizedével kisebb az egy évvel ezelőttinél, míg a nyilvántartásból 5,4 százalékkal többen kerültek ki.

A pályakezdő fiatalok nyilvántartottakon belüli augusztusi aránya Veszprém megyében 8,1 százalék volt, mely a júliusinál 0,1 százalékponttal kisebb, az egy esztendővel ezelőttinél pedig 0,8 százalékkal alacsonyabb. A legkisebb arányban, hét százalékkal Várpalota és Zirc foglalkoztatási körzetében szerepelnek a fiatalok az állástalanok között. Számuk viszont Balatonfüred és Balatonalmádi térségében a legalacsonyabb. Országosan a nyilvántartott fiatal állásnélküliek regisztrált álláskeresőkön belüli aránya 10,1 százalékot ért el, a közép-dunántúli régióban pedig 8,6 százalék volt augusztus végén.

A regisztrált pályakezdők nemek szerinti összetételét tekintve valamelyest alacsonyabb a férfiak száma; 588 férfi és 633 nő szerepelt a nyilvántartásban. A férfiak száma mintegy negyedével, míg a nőké csaknem ötödével kevesebb az egy évvel ezelőttinél. Életkor alapján a nyilvántartott pályakezdő álláskeresők több mint kilenc tizede fiatalabb 25 évesnél, meghatározó hányaduk, mintegy háromnegyed részük 20-24 év közötti. A nyilvántartásban töltött időt tekintve a pályakezdők többsége, több mint hetven százaléka legfeljebb hat hónapja szerepel a regisztrációban.

 

Iskolai végzettség szerint a pályakezdők 30 százalékának szakközép-iskolai bizonyítványa, illetve technikusi oklevele van, 27 százaléka legfeljebb nyolc általánossal rendelkezik, 22  százalék szakmunkás végzettségű, a nyilvántartott fiatalok 13 százaléka gimnáziumban érettségizett, a pályakezdő álláskeresők nyolc százaléka diplomás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!