Gazdaság

2011.10.11. 16:45

Összefogásban a jövő?

Pápa - Magyarország történelmének legsúlyosabb krízisét éljük - állítja dr. Bogár László közgazdász, egyetemi oktató, aki pénteken délután a Pápaiak a Nemzetért Egyesület meghívására tartott előadást a városban.

Polgár Tibor

Az ismert közgazdász, publicista Válság és nemzetstratégia című előadására annyian kíváncsiak voltak, hogy a Várkastély terme kicsinek bizonyult, még a küszöbén is érdeklődők álltak.

- A rohamosan romló népesedési és egészségügyi mutatók alapján Magyarország jelenleg Európa egyik legbetegebb társadalma. Emellett súlyos gazdasági problémáink vannak, amelyek a világválság mellett lelki, szellemi és erkölcsi eredetűek. Kendőzetlen nyíltsággal kell beszélni a magyarság helyzetéről. Fel kell vázolni a cselekvési stratégiát és összehangoltan kell cselekedni. Ha a magyar társadalom nem áll ki saját létérdekeinek megvédése mellett, akkor elpusztul - hangsúlyozta dr. Bogár László.

A közgazdász álláspontja szerint a bajok forrása onnan ered, hogy a vezető elit, az uralmi csoportok ahelyett, hogy a felelősségükre bízott közösséget szolgálnák, többnyire kiszolgáltatják az embereket az őket kihasználóknak. Azonban az uralkodó elitet a közösség tartja fenn, és ameddig a közösség hagyja, hogy a vezetők rossz irányba vigyék, kihasználják, elárulják őket, addig nincs megállás a lejtőn.

- A globális hatalmi rendszer - belső segítséggel - elorozta előlünk az életünk újrateremtéséhez szükséges döntő fontosságú intézményeket, szervezeti rendszereket. A pénzügyi és energetikai rendszerek, a kereskedelmi, valamint hírközlési hálózatok, továbbá az élelmiszerpiac mind idegen kezekben vannak, ráadásul ellenünk dolgozik: a belőlünk kisajtolt hasznot kiviszi az országból. Egyedül az lehet a megoldás, ha megpróbálunk leválni a minket kiszipolyozó hálózatokról - fogalmazott az előadó, akinek meglátása alapján mindezt - például a helyi pénz vagy a helyi cserekörök létrehozásával - már kezdi felismerni a magyar társadalom.

Dr. Bogár László hozzátette, közösségi összefogással bárhol az országban létre lehet hozni a leválási folyamat megvalósításának szervezeti és intézményi feltételeit, amik hosszabb távon - állami szerepvállalással kiegészülve - a külső globális hatalmi rendszer által birtokba vett javaink visszaszerzését eredményezhetik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!