Gazdaság

2011.12.09. 14:52

Az állam vevő a Rába részvényekre

Budapest - Hétfőn 15 óráig még fel lehet ajánlani a Rába részvényeket értékesítésre az államnak: a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) részvényenként 815 forintot ajánl a kisbefektetőknek.

Fincza Zsuzsa

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) november 8-án hagyta jóvá a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) részvényenként 815 forintos nyilvános vételi ajánlatát a Rába Járműipari Holding Nyrt. Budapesti Értéktőzsdén forgalmazott törzsrészvényeire. A felvásárlás november 11-én, indult és december 12-én délután 3 órakor zárul le.

A 815 forintos ajánlat több mint 30 százalékkal magasabb árat jelent ahhoz képest, amilyen árfolyamot a felvásárlási ajánlat előtt  a Rába részvények a tőzsdei kereskedésben produkáltak. Pénzügyi elemzők szerint a jelenlegi nemzetközi tőkepiaci és iparági környezetben, valamint a Rába Nyrt. üzleti eredményessége alapján ez az árfolyam reális. A BÉT-en a bejelentés óta növekedett az érdeklődés a Rába-részvények iránt, míg az árfolyam annyival alacsonyabb mint a felvásárlási ár, amennyivel később juthat pénzéhez a részvényes, ha nem a tőzsdén, hanem a felvásárlónak adja el a papírjait. Ez pedig azt mutatja, hogy az ajánlati árat elfogadta a piac.

A részvények befogadását az MNV Zrt.- megbízásából az UniCredit Bank végzi. Mint Sarlós Balázstól, a forgalmazó bank igazgatójától megtudtuk, az utolsó pillanatig várják a részvénytulajdonosokat. Nem marad le az sem, aki még csak a hétvégén hozza meg a döntését a részvények értékesítéséről, bár az utolsó órákban roham várható. Az országban kijelölt nyolcvan bankfiók azonban rendkívül gyorsan intézi az ügyleteket – hangsúlyozta az igazgató. Az ügyfeleknek csupán egy nyilatkozatot kell kitölteniük és aláírniuk az árfolyam elfogadásáról, emellett szükséges, hogy értékpapír számlával rendelkezzenek az UniCreditnél. Ha ez nincs meg, a bank néhány perc alatt ingyenesen nyit egyet a számukra. Egyébként a Rába-részvényekkel kapcsolatos minden banki ügyintézés ingyenes, kivéve a transzfer díját, ha eddig más pénzintézet vagy pénzügyi szolgáltató kezelte a részvényeket. Ebben az esetben érdemes hétfőn reggel megkérdezni az átutalás időtartamát, és csak akkor elindítani a  transzfert, ha biztosan megérkezik a délután három órás határidőig az UniCredit-es számlára. Kérdésünkre Sarlós Balázs elmondta, hogy az ügyfelek a részvények ellenértékéhez - az általában kettő-négy hónapot igénybe vevő - versenyhivatali jóváhagyás után, öt napon belül juthatnak hozzá. 

Több elemző véleménye szerint pontosan nem kiszámítható a tőzsdei részvények árfolyamának alakulása abban a valószínűsíthető esetben, hogyha az állam meghatározó tulajdont szerez a járműipari cégben. Rövid- és közép távon inkább a részvények értékének csökkenését, mint  növekedését prognosztizálják. Tehát az, aki a mostani 815 Ft-os árfolyamon nem "száll ki" a részvényből, azt kockáztatja, hogy a későbbiekben a csökkenő közkézhányad és a lehetséges tőzsdei kivezetés miatt sokkal nehezebben és valószínűleg alacsonyabb áron tudja majd megtenni. Kicsi az esélye, de hosszútávon nincs kizárva egy ellenkező forgatókönyv sem.

A Magyar Állam - a DRB Hicom által felajánlott tulajdoni hányadot figyelembe véve - jelenleg 29,25 százalék szavazati jogot biztosító befolyással rendelkezik a Rába Járműipari Holding Nyrt-ben. Az állam a vételi ajánlat nyomán érdemi befolyást biztosító tulajdonrészt szerezhet a Rába Járműipari Holding Nyrt-ben, azzal a céllal, hogy a nemzeti vagyon gyarapítsa egy stratégiai iparágban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!