Gazdaság

2012.06.11. 05:35

A szaktudásra lehet építeni

Veszprém - Teljesen egyértelmű igen a válasz arra, hogy egy jó szakma felér egy diplomával - jelentette ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke a megyei iparkamara tanévzáró ünnepségén.

Halmos György

Bihall Tamás hangsúlyozta, hogy érdemes szakmát tanulni, komoly egzisztenciát lehet a szaktudásra építeni. A szakmunkásokat a gyárak a jelen gazdasági körülmények között is megfelelően honorálják - tette hozzá.
A magyar vállalatok, de európai és világtrendek alapján is kijelenthető, hogy a konkrét szakmai tudás felértékelődött, soha nem ért annyit egy szakma, mint a mai világban - közölte. Hozzátette, hogy a diákoknak a szakmai alapismereteket elsősorban munkaerő-piaci körülmények között kell elsajátítaniuk.
Ebben, vagyis az intézmények és a vállalatok közötti harmónia megteremtésében a kamaráknak jelentős szerepe lesz. Az alelnök beszélt arról is, hogy jelenleg közel 8000 gyakorlati képzőhely található az országban, de megközelítőleg ennek két és fél, háromszorosára lenne szükség, és mintegy tízezer mester hiányzik a képzésből.



 A megyei kamara elnöke megnyitójában arról beszélt, büszkeségre ad okot, hogy 17 megyei tanuló szerepelt eredményesen az országos versenyeken, vagyis az első tíz között végeztek.  Dr. Markovszky György úgy fogalmazott, hogy a gyakorlati képzés fokozott szerepéről évről-évre diskurzus folyik.
- Jelentős eredménynek tekinthető, hogy fontosabb lett, reméljük a következő években ez a tendencia tovább folytatódik majd - mondta az elnök.
 A rendezvényen az év tanulója díjak mellett elismerést vehettek át a Szakma Sztár verseny helyezettjei, illetve a kiváló gyarkolati képzőhelyek vezetői.

Díjazták a szakma országos sztárjait

A kamarai évzáró keretén belül díjazták a Szakma Sztár országos versenyen a legjobb helyezést elérő diákokat. Kereskedő szakmában első lett  Tamás Krisztina (Jendrassik-Venesz szakképző, felkészítője: Seregélyes Zoltánné), a vízvezeték szerelő szakmában Benis Tamás (Öveges szakképző, felkészítője: Számfira István), a tetőfedőknél pedig Novák Dávid (Medgyaszay szakképző, felkészítője: Virth Csaba) végzett az első helyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!