Gazdaság

2012.10.16. 06:53

Rövidebb pórázon lesznek a kisboltok és vendéglők

Összesen 95 milliárd forint áfabevétel növekedést vár jövőre a szaktárca attól, hogy a pénztárgépek közvetlen, úgynevezett online összekötését tervezi az adóhivatallal. Megyénkben ez 16 ezer vállalkozásnál 25-30 ezer pénztárgépet érint. Az intézkedés, ha életbe lép, sorozatos boltbezárással járhat. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egyenlegjavító terve 400 ezer gépet érint.

Kovács Erika

Sajtóhírek szerint az országban összesen 400 ezer pénztárgép működik szolgáltatóknál és kiskereskedőknél, utóbbiaknál 230 ezer. Becsült adatok szerint évente 500 milliárd forint "elcsalt áfa" keletkezik tevékenységükből. Ezen kíván változtatni a minisztérium. A Nemzetgazdasági Minisztérium kérdéseinkre adott tájékoztatójából kiderül, több nemzetközi, például a bolgár eset mutatja, hogy eredményes lehet az eltitkolt bevételek visszaszorítása olyan korszerű pénztárgépekkel, amelyek a tényleges forgalmat, annak időbeli eloszlását könnyen áttekinthetővé, ellenőrizhetővé teszik.  A kormány ezért döntött a rendszer bevezetéséről. A részleteket a következő hetekben dolgozzák ki.
 
Vágó Péter, a Veszprém megyei KISOSZ elnöke leszögezte: a tervezett lépésről az érdekképviselettel nem egyeztettek. Igaz, hogy hazánkban a feketegazdaság magasabb, mint más uniós tagállamban, de ez nem jellemző az üzlettel rendelkező, szabályosan foglalkoztató és rendezett könyvelést végző boltokra. A feketekereskedelem csökkentése érdekében a KISOSZ többször kezdeményezte az olyan piacok ellenőrzését, ahol sokan még vállalkozói igazolvánnyal sem rendelkeznek.


 
A kisboltok többségénél olyan gép működik, amely alkalmatlan az online adóhatósági bekötésre, a boltok zömében internetes kapcsolat sincs. A lépés jelentős beruházást igényel, és erre a mostani körülmények között a boltok nem képesek - fogalmazott Vágó Péter. Adatvédelmi kérdések is felmerülnek, mert az árakat érintő információk ellenőrizetlenül kerülnek be egy adatbázisba - tette hozzá.

Kész Tamás, a veszprémi Csererdőben működő kisbolt tulajdonosa szerint felháborító a tárca ötlete, a trükközés nem jellemző az ágazatra. A gépek fekete dobozát jelenleg is évente ellenőrzik, szúrópróbaszerűen bármikor jöhet adóellenőr, és a súlyos büntetést az amúgy is mélyrepülésben levő kereskedelem nem kockáztatja. Úgy tudja, egy új, online kapcsolatra képes gép legalább 50 ezer forintba kerül, plusz ötezer forint havonta az internetkapcsolat fenntartása. Ezt a költséget nem lehet kigazdálkodni támogatás nélkül.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!