Gazdaság

2013.06.05. 08:39

Kiút a gödörből?

A 2008-tól számított időszak a túlélésről szólt a mikro-, kis-, és középvállalkozók (kkv-szektor) életében, a periférián lévők különösen nehéz helyzetben vannak, fogalmazott dr. Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (VKIK) elnöke, amikor köszöntötte a külpiaci fórum résztvevőit.

Tremmer Tamás

A Nemzetgazdasági Minisztérium, a Kárpát Régió Üzleti Hálózat Zrt. és a VKIK azért szervezett tanácskozást a vállalkozások részére, hogy megvizsgálják a külpiacra lépés, mint új üzleti lehetőség feltételeit. A kamarai elnök úgy vélte, a Kárpát-medence jó terep a magyar vállalkozások számára, hiszen a piaci környezet ugyanolyan, vagy valamivel fejletlenebb, mint a hazai, ezért a magyar árukat, szolgáltatásokat itt nyerő pozícióba lehet kerülni. Nem így a nyugat-európai piacon, ahol kevésbé jó eséllyel indulhatnak.

 

Darabos Tamás export támogatásokról tájékoztatta a fórum résztvevői (Fotó: Gáspár Gábor)

Dr. Billo Kármen, a Nemzetgazdasági Minisztérium Regionális és Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Főosztályának osztályvezetője jelezte, a Wekerle Terv nem más, mint a magyar gazdaság Kárpát-medencei léptékű növekedési stratégiája, aminek a célja a hazai vállalkozások piaci pozícióinak erősítése. Ennek ösztönözni tudják a külpiacra lépést. Egyik legfontosabb intézkedéseként kiépítették a Kárpát Régió Üzleti Hálózatot (KRÜH), amely gazdaságinformációs rendszert működtet, aktívan végzi az üzleti partnerközvetítést a kereskedelemfejlesztés és befektetés-ösztönzés érdekében. A hálózatban hat szomszédos országban 11 üzletfejlesztési irodát nyitottak, amelyek hálózatszerűen működnek és a hazai és határon túli vállalkozások gazdasági kapcsolatainak élénkítése mellett a szomszédos országok egymás közötti kapcsolataira is figyelmet fordítanak.

Az eszmecserén maguk az irodák is bemutatkoztak, de tájékoztatás hangzott el az EXIM által kínált exporttámogatási megoldásokról, a Corvinus Zrt. által kínált finanszírozási lehetőségekről is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!