Gazdaság

2014.01.27. 12:50

Kaput nyitnak egymásnak

Veszprém – A gazdasági kapcsolatok erősítése mellett egy testvérvárosi együttműködés előkészítése is szerepelt a Veszprémben járt mongol delegáció céljai között.

Tremmer Tamás

A mongol-magyar diplomáciai és gazdasági kapcsolatok erősítése érdekében, az ÖKOPolisz klaszter meghívására mongol delegáció látogatott Veszprémbe. Ittlétük alatt cégeket, intézményeket is meglátogattak. Hétfőn találkoztak Porga Gyula polgármesterrel, a megbeszélést személyesen tisztelte meg Tugsjargal Gandi, Mongólia budapesti nagykövete.

Az eszmecserét követő sajtótájékoztatón Porga Gyula arról számolt be, hogy az együttműködés lehetséges kereteiről tárgyaltak. A gazdasági kapcsolatok mellett Darkhan várossal megkezdték a testvérvárosi megállapodás előkészítését. Chimedtseren Tsenduen, a darhani képviselőtestület elnökének reményei szerint az 1970-80-as években meglévő, s aztán megfeneklett gazdasági, kulturális kapcsolatokat sikerül magasabb szintre emelni. Úgy vélte, minden szinten tudnak együttműködni velünk. Hazánk betöltheti Mongólia számára az európai kapu szerepét, ugyanezt kínálják számunkra Ázsiában.

Tugsjargal Gandi hangsúlyozta, a két ország története sok ponton közös. A fórummal azt szeretnék elérni, hogy a jelenlegi, 15 százalékos gazdasági fejlődésük ne törjön meg, ehhez hazája partnereket, technológiákat keres. A magyarokban jó partnerre lelhetnek.

Choijamts Bolormaa, a Global Talk Co. Ltd. tulajdonosa és Mészáros István, a Mészáros-Kő Kft. üzleti lehetőségekről számoltak be. Ők már együtt dolgoznak Ulanbatorban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!